Šta da radite kada je vaše dete sklono alergijskim reakcijama?

Alergije su često prisutne kod dece i mogu izazvati nelagodu i neugodne simptome slabijeg ili jačeg intenziteta.

Kada je vaše dete sklono alergijskim reakcijama, važno je preduzeti odgovarajuće mere kako biste mu olakšali i pomogli mu da se oseća bolje, ali i da izbegnete svaku potencijalnu alergijsku reakciju. U nastavku ćemo vam dati nekoliko saveta o tome šta da radite kada je vaše dete podložno alergijskim reakcijama i koje preventivne mere da preduzmete.

Kupujte odeću od prirodnih materijala

Kupovina odeće od prirodnih materijala je izuzetno važna kada imate dete koje je sklono alergijskim reakcijama. Dečija koža je posebno osetljiva i može vrlo lako reagovati na odeću od sintetičkih materijala. Zato je veoma bitno da birate odeću od prirodnih materijala, kao što je pamuk.

Pamuk je jedan od najboljih izbora kada je reč o odeći za decu. Ovaj materijal je poznat po svojoj mekoći, prozračnosti i sposobnosti da apsorbuje vlagu. Odeća od pamuka je prirodna, bezbedna i u retkim slučajevima iritira dečiju kožu. Ona dozvoljava koži da diše i sprečava zadržavanje vlage, čime se smanjuje rizik od pojave iritacija i alergijskih reakcija.

Prilikom kupovine odeće za svoje dete, birajte visokokvalitetni pamučni donji veš za devojčice i dečake. Gaćice koje su napravljene od čistog pamuka, bez dodataka drugih materijala koji mogu izazvati alergijske reakcije. Visokokvalitetni pamuk je mekan na dodir i nežan prema dečijoj koži, pružajući im maksimalnu udobnost tokom celog dana.

Kada kupujete ostale stvari za svoje dete, poput majica, pantalona, haljina ili pidžama, takođe birajte kvalitetne materijale. Obratite pažnju na oznake na odeći koje ukazuju na prisustvo pamuka ili drugih prirodnih materijala. Izbegavajte sintetičke materijale poput poliestera ili akrila, koji mogu izazvati iritaciju kože i alergijske reakcije.

Pored toga, pranje odeće takođe igra važnu ulogu u očuvanju dečije kože. Koristite blage deterdžente bez jakih mirisa i boja koji mogu nadražiti kožu.

Istražite alergije na hranu

Alergije na hranu su sve češći problem kod dece ali i generalno u našem društvu. One se javljaju kada imuni sistem deteta prepozna određenu hranu kao štetnu i pokrene reakciju kako bi je eliminisao. Ove reakcije mogu biti blage, kao što su crvenilo kože ili svrab, ali i ozbiljnije, poput oticanja lica, gušenja ili anafilaktičkog šoka, što može biti potencijalno opasno po život.

Važno je da roditelji budu svesni simptoma alergija na hranu kod dece i da znaju kako da pravilno reaguju u slučaju alergijske reakcije. Prvi korak je da se posavetujete sa pedijatrom ili alergologom kako biste utvrdili tačno na šta je dete alergično. Ovi stručnjaci će sprovesti određene testove kako bi identifikovali alergene koji izazivaju reakciju kod vašeg deteta.

Nakon što saznate na šta je dete alergično, važno je da pažljivo čitate deklaracije na namirnicama prilikom kupovine. Na deklaraciji će biti naznačeno da li proizvod sadrži određeni alergen, kao što su jaja, mleko, gluten, soja, kikiriki, orašasti plodovi ili riba. Takođe, trebalo bi da budete oprezni i kod pripreme gastronomskih užitaka kod kuće, kako biste izbegli kontaminaciju alergenima. To znači da treba koristiti posebne posude, pribor i radne površine prilikom pripreme hrane za dete koje ima alergiju.

Važno je da roditelji budu edukovani o simptomima alergijske reakcije kako bi na vreme prepoznali problem. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih, a uključuju svrab, crvenilo kože, osip, oticanje usana ili jezika, probavne smetnje, povraćanje, proliv, otežano disanje, gušenje ili pad krvnog pritiska. U slučaju ozbiljnih simptoma, odmah potražite medicinsku pomoć.

Pored izbegavanja alergena u ishrani, važno je da roditelji budu svesni i mogućnosti uvođenja alternativnih namirnica u ishranu deteta. Postoje mnoge zdrave i ukusne opcije koje mogu zameniti alergene. Na primer, ako je dete alergično na mleko, postoje biljni mlečni proizvodi kao što su bademovo ili sojino mleko. Ako je dete alergično na gluten, mogu se koristiti zamene poput pirinča, kinoe ili heljde.

Važno je da roditelji budu podrška svom detetu koje ima alergiju na hranu. Razgovarajte sa detetom o njegovim ili njenim alergijama i objasnite mu zašto je važno izbegavati određene namirnice. Takođe, trebalo bi da edukujete i druge članove porodice, uključujući bake, deke i dadilje, kako bi bili svesni alergija deteta i kako bi se pridržavali posebnih mera opreza prilikom pripreme hrane.

Redovno čistite kuću i održavajte čist vazduh

Redovno čišćenje kuće je ključno za održavanje čistog vazduha i smanjenje prisustva alergena koji mogu izazvati alergijske reakcije kod dece. Alergeni poput prašine, grinja i dlaka kućnih ljubimaca mogu biti posebno problematični za decu koja su sklona alergijama. Zato je važno da se posvetite redovnom čišćenju kako biste stvorili zdraviju okolinu za svoje dete.

Jedan od ključnih koraka u čišćenju kuće je redovno usisavanje. Usisavanje tepiha, prostirki i nameštaja će ukloniti prašinu i alergene koji se skupljaju na tim površinama. Koristite usisivač sa HEPA filterom koji efikasno hvata sitne čestice i alergene, kako bi se osiguralo da se oni ne vraćaju u vazduh.

Pored usisavanja, važno je i redovno brisanje prašine sa površina u kući. Prašina može sadržati alergene kao što su grinje, polen ili dlake kućnih ljubimaca. Koristite vlažnu krpu ili maramice za brisanje kako biste uhvatili prašinu i sprečili da se ona ponovo podiže u vazduh. Takođe, perite posteljinu, jastučnice i zavese na visokim temperaturama kako biste ubili grinje i uklonili alergene.

Vlažnost vazduha može imati veliki uticaj na simptome alergija kod dece. Previsoka ili preniska vlažnost vazduha može izazvati iritaciju disajnih puteva i pogoršati simptome alergija. Korišćenje ovlaživača vazduha može pomoći u održavanju optimalne vlažnosti vazduha u prostoriji. Održavanje optimalne vlažnosti vazduha može pomoći u olakšavanju simptoma alergija kod dece.

Još jedan važan korak je izbegavanje dima i duvanskog dima u kući. Dim cigarete može izazvati iritaciju disajnih puteva i pogoršati simptome alergija kod dece. Ako pušite, izbegavajte pušenje u blizini dece i održavajte prostor čistim i bezdimnim. Ovo će im omogućiti zdraviju okolinu i smanjiti rizik od alergijskih reakcija.

Uz redovno čišćenje kuće i održavanje čistog vazduha, takođe je važno da pratite simptome alergija kod svoje dece. Ako primetite da se simptomi pogoršavaju ili da dete ima izražene alergijske reakcije, konsultujte se sa lekarom ili alergologom. Oni će vam pružiti savete i preporuke kako da se nosite sa alergijama i kako da stvorite optimalnu okolinu za svoje dete.

Ovo su samo neke od stvari na koje treba da obratite pažnju kako biste bili sigurni da je vaše dete bezbedno. Budite oprezno i pratite na koji način vaše dete readuje na stvari koje ga okružuju.

 

Izvor: roditeljstvo.com