Matematički šou za sve generacije

Oni koji se plaše razlomaka, decimala i svake vrste računanja matematiku su nazvali baukom, ali oni koji poznaju njenu ćud od nje su napravili i šou namenjen svim generacijama. Zajednički imenitelj bilo je uživanje u programu „Matematički šou”.

Velika sala SKC-a bila je nalik učionici, ali onoj iz koje se ne beži kad profesor krene da „češlja” gradivo. Zabavna atmosfera kumovala je razbijanju straha pa su neki posetioci bili hrabri da izađu na binu i sa matematičarima učestvuju u rešavanju zadataka od kojih je jedan bio trik sa kartama. Učesnici programa podsetili su da nam je matematika svakodnevno potrebna. Sabiranje, oduzimanje, množenje, brojevi i matematički zakoni svuda su oko nas, možemo ih prepoznati i u žongliranju.

O značaju matematike govorili su Džejms Teton, čuveni svetski matematičar, Kolm Malkajhi, irski matematičar, akademik, pisac i mađioničar amater, Ben Sparks, britanski matematičar, Kolin Rajt, irski matematičar, u svetu popularizatora nauke čuven po predavanju o žongliranju, Kristof Fenjesi, mađarski filozof i umetnik, Oliver Tošković, psiholog, i Dragan Mašulović, matematičar i informatičar. Voditelj programa bio je Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke. Ovaj centar je i organizator programa u okviru manifestacije „Maj, mesec matematike”, koja je posvećena pojmu verovatnoće.

Izvor: Politika.rs