Đaci iz Futoga među 10 najboljih u svetu

Zahvaljujući eksperimentima sa obnovljivim izvorima energije, učenici OŠ "Miroslav Antić" izabrani su među najbolje na takmičenju koje organizuje vlada Finske, u konkurenciji 800 radova iz 36 zemalja.

Da bi zaslužili ovo priznanje, osnovci iz Futoga su pet meseci proveli eksperimentišući sa obnovljivim izvorima energije. Svakoga meseca, na temu koju im zadaju profesorke fizike i hemije, oni su samostalno osmišljavali oglede i stvarali bio-gorivo, funkcionalne vodenice, pa je čak i kuća jedne učenice dobila solarni panel.

- Tata i ja smo panel pravili mesec dana, a trebalo nam je 180 limenki, drvena kutija i pleksiglas. On nam podiže temperaturu u kući za četiri stepena u zimskim mesecima, pa sada planiramo da napravimo još jedan - priča Željana Balać.

Njen eksperiment je u školi proglašen ogledom meseca, baš kao i radovi osmaka Tijane Jovanović, Tijane Blešić, Nađe Gluvajić, Alekse Ajdukovića, Stefana Trkulje i Dušana Popovića. Pošto su bili tvorci najboljih ogleda, od profesora su dobili šansu da odu korak dalje i postanu učenici-predavači i tako znanje koje su stekli prenesu šestacima.

Upravo ove vršnjačke radionice, zabeležene kamerom i poslate na LUMA konkurs u Finskoj, oduševile su žiri, koji ih je nazvao primerom dobre prakse u obrazovanju. Da li će mladi Futožani biti proglašeni najboljim obrazovnom inovacijom na svetu, znaće se 21. maja. Do tada, publika glasa na sajtu Jutjub za jedan od deset nominovanih projekata. Trenutno, učenici iz okoline Novog Sada su drugoplasirani, iza Španaca. Za titulu najbolje obrazovne prakse u finalu se takmiče i škole iz Finske, Mađarske, Litvanije, Španije, Ukrajine i Belgije.

- Ovaj sistem rada negujemo već tri godine i do sada smo pobrali priznanja u Makedoniji, Nemačkoj, a sada i u Finskoj. Svake godine odaberemo centralnu temu za istraživanje i podstičemo učenike da svakog meseca prave nove oglede. Najbolje eksperimente proglašavamo ogledom meseca i na kraju godine ih predstavljamo na malom festivalu nauke - priča direktorka škole i jedan od osnivača programa Gordana Hajduković - Jandrić.

U ovom programu škole učestvovalo je 450 dece, i to na teme klimatskih promena, zaštite od buke i energije. Za tri godine povećala se prosečna ocena iz prirodnih nauka, poboljšali su se rezultati PISA testa, a i uspeh u prvom razredu srednje škole.

- Redovan program nas tera da idemo određenim tempom napred, a ovaj projekat omogućio nam je da deci pružimo više, da ih učinimo naučno pismenima - kaže Gordana Hajduković Jandrić.

LUMA start takmičenje, u čije finale su se plasirali mali Futožani, značajno je, objašnjavaju u OŠ "Miroslav Antić", jer ga ogranizuje zemlja sa najboljim obrazovanjem na svetu. Futoške osnovce u red najboljih svrstalo je 12 profesora sa najznačajnijih univerziteta u Finskoj. Tom žiriju bio je cilj da pronađu najbolje projekte u dve grupe: najbolji naučni učenički projekat i najbolji primer dobre prakse u obrazovanju.

Izvor: Blic.rs