Osnovci u klupama gimnazija

Svakog juna učenici šestog razreda osnovne škole, talentovani za matematiku, upisuju se u specijalizovana odeljenja u gimnazijama, gde završavaju sedmi i osmi razred.

Ova godina četrnaesta je zaredom otkako deca za upis u sedmi razred polažu prijemni u Matematičkoj gimnaziji, gde su u školskoj 2004/2005. godini prvi put oformljena odeljenja za osnovce obdarene za matematiku. Danas takva odeljenja postoje u devet gimnazija u Srbiji, a i dalje se o školovanju osnovaca pod gimnazijskim krovom nedovoljno zna.
– Osnovci kod nas uče po redovnom programu za sedmi i osmi razred sa pojačanom nastavom matematike, fizike i informatike. Umesto četiri časa matematike imaju šest: tri geometrije i tri algebre. Imaju čas fizike više nego vršnjaci u običnim školama, i temeljniju nastavu informatike i računarstva. I predaju im gimnazijski i univerzitetski nastavnici – pojašnjava Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

U Konkursu za upis u srednju školu, koji se svake godine objavljuje, nema obaveštenja za učenike šestog razreda da, ukoliko su daroviti i već su postizali rezultate na takmičenjima iz matematike, mogu da završe osmoletku u klupama gimnazija. Nema ni poziva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao zvanične informacije iz prve ruke roditeljima o mogućnosti da se deca koja žele i kadra su da postignu više od redovnog školovanja već u sedmom razredu usmere na obrazovanje u specijalizovanim odeljenjima.

A za sledeću školsku godinu, kako nam je potvrđeno, planiran je upis osnovaca obdarenih za matematiku u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Čačku i Ivanjici.

– Država će učiniti sve da ovoj deci obezbedi optimalne uslove za razvijanje talenta i na tome zajedno rade sektor za osnovno i sektor za srednje obrazovanje. Prvi put upis učenika u sedmi razred biće centralizovan, pod jednakim uslovima za sve kandidate. Test za proveru darovitosti i sklonosti učenika biće identičan, a ispit će se organizovati istovremeno u svim školama 17. juna u 12 sati. Do sada to uopšte nije bilo regulisano niti jednako za sve. Sada će od 12 zadataka na testu, deca morati tačno da reše najmanje šest, da bi položila prijemni za upis u sedmi razred – objašnjava Marija Krneta, viši savetnik i rukovodilac grupe za opšte, srednje i umetničke škole u Ministarstvu prosvete.

Do sada je uvek bilo primedbi da je ovaj prijemni negde teži, negde lakši, da su talenti ostajali neupisani tamo gde je konkurencija ogromna, ali i da su u nekim sredinama, samo da bi se održala odeljenja za darovite osnovce, upisivani i đaci koji nisu talentovani za matematiku.

Ideja je bila da odeljenja za osnovce postoje u gimnazijama koje imaju i odeljenja za darovite matematičare od prvog do četvrtog razreda, i to u univerzitetskim centrima, jer ovim đacima predaju i profesori univerziteta, a za takmičenja ih pripremaju doktorandi, asistenti na fakultetima, mentori ovenčani medaljama sa međunarodnih olimpijada iz matematike, fizike, informatike... Zato su ovakva odeljenja prvo i otvorena u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, „Svetozar Marković” u Nišu, i Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Međutim, odeljenja za osnovce sad postoje u gimnazijama koje nemaju specijalizovana odeljenja za srednjoškolce obdarene za matematiku, kao što su u Ivanjici i Čačku.

– Do sada imamo prijavljenih 17 učenika šestog razreda za polaganje prijemnog za sedmi razred i nadamo se da će ih biti još. Veliki su pritisci nastavnika i direktora ivanjičkih osnovnih škola da deca kod nas ne prelaze, da oni ne bi ostali bez učenika. Ali prvi put imamo interesovanje učenika iz Arilja da kod nas završe sedmi i osmi razred. Uputili smo zahtev ministarstvu da nam odobri formiranje takvog odeljenja i za prvi razred gimnazije. Ako odobre, angažovaćemo i univerzitetske profesore da predaju talentima – kaže Duško Parezanović, direktor Gimnazije u Ivanjici.

U Matematičkoj gimnaziji u Beogradu svake godine se na 50 predviđenih mesta za sedmake prijavi triput više dece.

– Ne mogu da tvrdim da će svakoj od gimnazija koje u ponudi imaju program za osnovce biti odobreno formiranje odeljenja. Kvalitet upisa će definitivno biti unapređen. Obradovalo bi nas da sva predviđena mesta budu zauzeta, ali po istim kriterijumima koji će potvrditi da zaista imamo toliko nadarenih učenika – zaključuje Marija Krneta, iz Ministarstva prosvete.

Gimnazije koje školuju talentovane osnovce:

  • Matematička gimnazija u Beogradu

  • Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu

  • Prva kragujevačka gimnazija

  • Gimnazija „Svetozar Marković” u Nišu

  • Valjevska gimnazija

  • Gimnazija u Kraljevu

  • Gimnazija u Ivanjici

  • Gimnazija u Čačku

  • Mitrovačka gimnazija u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Politika.rs