Hemija za sve

Osmaci su pokazali veliku kreativnost i entuzijazam, a učenici mlađih razreda su sa oduševljenjem gledali predstavu i sami učestvovali u izvođenju jednostavnijih eksperimenata.

Osnovna škola ”Mladost“ iz Beograda je škola u kojoj se međusobna saradnja učenika uspostavlja od prvog dana i neguje tokom svih osam razreda. Brojne radionice se realizuju na časovima redovne nastave, u boravku, biblioteci škole, na izletima, sportskim terenima... Hemijska sekcija, koju vode nastavnice hemije Verica Živić i Jelena Mucić, se trudi da svojim aktivnostima privuče učenike da sami istražuju, da bolje upoznaju životnu okolinu i procese koji se odigravaju oko njih, da postanu svesni da na mnoge procese mogu sami da utiču, da ih potstakne da se uključuju u volonterski rad. Ove školske godine odlučili su da akcenat stave na promociju hemije. Učenici su sa svojim nastavnicama osmislili scenario polučasovne predstave kojom će učenike mlađih razreda razveseliti i zainteresovati za njima nepoznatu nauku.

Trudili su se da tekst bude duhovit i prilagođen učenicima od prvog do četvrtog razreda. Učestvovali su u odabiru, pripremi i izvođenju velikog broja eksperimenata koje su uklopili u tekst i hemija je prikazana kao nauka puna magije. Osmaci su pokazali veliku kreativnost i entuzijazam, a učenici mlađih razreda su sa oduševljenjem gledali predstavu i sami učestvovali u izvođenju jednostavnijih eksperimenata. Vršnjačka edukacija je i ovaj put dala izvanredne rezultate, a zajedničko zadovoljstvo nastavnica hemije, učiteljica četvrtih razreda i svih učenika je bilo nemerljivo. Ovakav vid učenja kroz zabavu će biti nastavljen i ubuduće, kažu u Osnovnoj školi "Mladost".