Ministarstvo prosvete traži smenu Lipkovskog

U Skupštinu Srbije stigla inicijativa za razrešenje predsednika NPS. On tvrdi da je ovo osveta jer kritikuje zakone koji treba da se usvoje.

Ministarstvo prosvete zatražilo je od Skupštine Srbije da se prof. dr Aleksandar Lipkovski smeni sa mesta predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Ministarstvo se žali na kašnjenje u radu ovog tela, a Lipkovski kaže da je predlog za njegovu smenu osveta zbog njegovih ličnih neslaganja i primedbi celog NPS na prosvetne zakone koji treba da budu usvojeni. Ipak, dodaje, iznenađen je predlogom. 

Inicijativa sa pritužbama na rad Lipkovskog stigla je do skupštinskog Odbora za obrazovanje, a njegov predsednik Muamer Zukorlić potvrđuje da će se o ovom pitanju raspravljati na jednoj od narednih sednica. Da bi Lipkovski bio smenjen, nije dovoljno da to izglasa samo odbor, već i da predlog podrži većina poslanika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević još ranije izjavljivao je da nije zadovoljan radom NPS, a u ministarstvu nezvanično kažu da su se odavno stekli uslovi za smenu prof. Lipkovskog. Posebno zameraju što NPS nije na vreme dao mišljenje o nastavnim planovima i programima za manjine. Zamereno mu je i što NPS nije na vreme glasao o velikom broju pravilnika i drugih prosvetnih dokumenata.

Kašnjenje u donošenju odluka NPS, na koje se poziva Ministarstvo prosvete, posledica je, prema rečima Lipkovskog, toga što Ministarstvo nije Savetu obezbedilo tehničke uslove za rad.

- Obaveza Ministarstva prosvete bila je da nam obezbedi pravnika, sekretara i ostale tehničke uslove, a oni to nisu uradili na vreme - kaže Lipkovski. - Pravi razlog za moju smenu je osveta jer nisam podržao Zakon o osnovama sistema obrazovanja i ostale prosvetne zakone koji treba da budu usvojeni. Zakoni su loši i izneo sam desetine primedbi.

Muamer Zukorlić kaže da još ne zna da li će glasati za smenu Lipkovskog ili ne.

- Nije uobičajeno da se bilo ko kod nas smenjuje. Ministarstvo je navelo brojne argumente, na osnovu kojih imaju pravo za ovu inicijativu - kaže Zukorlić.

Lipkovski je izabran 2015. godine, a sa njegovim izborom nije se slagao tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić. Lipkovski smatra da bi sada, iako se skupštinska većina nije promenila, mogao da bude smenjen.

- Ako je to politička odluka, sigurno će me smeniti - kaže Lipkovski.

Izvor (tekst i foto): Novosti.rs