Kroz "Petnicu" prošlo 50.000 đaka

Naučno-istraživačka stanica radno obeležava 35 godina, u toku su programi za darovite srednjoškolce iz astronomije, biologije, hemije, arheologije i geologije.

Tri i po decenije postojanja Istraživačke stanice "Petnica", u četvrtak je, na dan osnivanja, obeleženo je radno - u toku su programi za darovite srednjoškolce iz astronomije, biologije, hemije, arheologije i geologije. Na ovim seminarima 123 učenika srednje škole stiču svoja prva praktična znanja o radu u laboratoriji, na terenu i sa teleskopom, a s njima radi bezmalo 30 naučnika, ali i studenata - vršnjačkih edukatora. 

- Istraživačka stanica "Petnica" je najveći stvarni obrazovni eksperiment i najveća inovacija u domaćem obrazovanju u poslednjih stotinu godina - kaže Vigor Majić, direktor IS "Petnica". - Za tri i po decenije "petnički eksperiment" obuhvatio je više od 50.000 učenika od kojih danas najmanje nekoliko hiljada profesionalnih naučnika, umetnika i inženjera, lekara i drugih profesionalaca uspešno i kreativno kreira budućnost Srbije i sveta.

Izvor: Novosti.rs