Đaci vežbali prvu pomoć

Osnovci i srednjoškolci učili osnove u pružanju prve pomoći, od previjanja rana do primene veštačkog disanja.

Osnovci i srednjoškolci su u okviru programa Crvenog krsta "Leto u Beogradu" učili osnove u pružanju prve pomoći, od previjanja rana do primene veštačkog disanja, a savlađivali su i razne tehnike za ponovno uspostavljanje rada srca i disanja kod povređenih.

Volonteri Crvenog krsta su na predavanju pojasnili razliku između hitne i prve pomoći, istakavši da je preventivna uloga u pružanju prve pomoći u tome da se povređenoj osobi što pre pomogne do dolaska hitne pomoći.

Nakon predavanja učenici su podeljeni u četiri grupe i svaka od tih grupa je uz pomoć volontera savlađivala različite veštine, pri čemu su volonteri pokazivali kako se previja rana, kako se pravilno izvodi veštačko disanje, kao i pravilno izvođenje mašaže srca.

- Na našim radionicama deca imaju priliku da nauče osnove prve pomoći, da priđu povređenoj osobi, procene njenu svest i stanje, kao i da nauče koja su to sredstva za pružanje pomoći - rekao je Mateja Janić asistent za prvu pomoć dodavši da će deca proći i obuku za kardiopulmonalnu reanimaciju.

On je rekao da na svakoj opštini postoje organizacije koje stalno organizuju besplatna predavanja, a procenat učenika koji godišnje prođu obuku prve pomoći je između 1.200 i 1.300.

"To je značajno zato što svaki obučeni učenik može da se nađe u prilici da nekome spasi život", rekao je Janić.

Izvor: Novosti.rs