Nema odmora i dok ne traje školska godina

Još pre četiri godine pročitao sam jedan zanimljiv rad inozemne koleginice, Beke Svanson. Beka se požalila na to da, iako lepo provede letnji raspust, posvećena porodici i bez razmišljanja o školi, sve joj se to, na kraju, „obije o glavu“.

Naime, kada se krajem avgusta vrati na posao, shvati da ima mnogo poslova oko pripremanja i premalo vremena. Zbog toga joj školska godina počinje sa gomilom obaveza koje mora da završi u kratkom roku i zato joj je taj početak stresan. Da bi to izbegla, Beka je osmislila čak deset aktivnosti. A da bi i nas, ostale, poštedela istih muka, napisala je tekst „Deset načina kako nastavnici mogu da budu produktivni tokom leta“. I evo tih deset predloga.

  1. Promenite svoj stav. Ne mislite o letu kao odmoru od 90 dana, već mislite o tome kao „poslu od kuće“. Postavite konzistentan dnevni raspored od sat-dva posvećen školi svakog jutra. Meni samo nije jasno gde je našla tih 90 dana, ali, opet, ona radi u Americi, pa su tamo, možda, široke ruke što se godišnjeg odmora tiče.
  2. Pospremite staru papirologiju. Svi nastavnici imaju „zalihe“ najrazličitijih papira i papirića, gde su i lekcije i ideje koje koriste ili čuvaju za neki budući rad. Sortirte tu zalihu i „reciklirajte“ radove koje niste koristili ili verovatno nikad nećete.
  3. Izmenite svoja predavanja. Pronađite načine da osvežite „bajate“ lekcije ili ih zamenite potpuno novim, svežim idejama za narednu školsku godinu. Radi inspiracije, naučite nešto novo iz vaše oblasti čitajući knjigu ili pohađajte kurs. Možete imati i onlajn belešku, gde ćete zapisati nove ideje/tehnike rada.
  4. Pronađite liste imena vaših đaka. Što je brže moguće pronađite imena đaka, tako da možete pre početka godine da imate spremne sveske za ocenjivanje, raspored sedenja u učionici i popunjene ostale potrebne spiskove.
  5. Pristupite svojoj učionici. Nemojte čekati kraj avgusta da pripremite svoje učionice. Pitajte da imate pristup tokom celog leta kako biste počeli rano da pripremite sve neophodno, uključujući i dokumentaciju.
  6. Pripremite liste snabdevanja. Napravite liste onoga što će đacima biti potrebno, pa možete da ih objavite na mreži početkom leta, tako da roditelji mogu da kupe kada još uvek nema gužvi i kada su uslovi za kupovinu povoljniji.
  7. Ažurirajte svoj sajt. Mnogi nastavnici imaju čak i više sajtova. Ažurirate sajt(ove) sa novim slikama, ali i pravilima i očekivanjima za nove đake.
  8. Planirajte oglašavanje. Nema ništa gore od mentalnog bloka, a malo vremena, kada je potrebno da se oglasna tabla osveži. Napravite spisak ideja šta je bitno da se nađe na oglasnoj tabli, ali i organizaciju da se ona lako održava, te počnite organizovanje prikaza za svaku stavku.
  9. Napravite dodatne zadatke i lekcije. Svaki nastavnik treba da ima rezervne lekcije, a za neočekivane zamene kolega, ali i dodatne zadatke kada učenici završe pre predviđenog vremena. Koristite letnju pauzu produktivno stvaranjem foldera (fascikle) punu ekstra lekcija i zanimljivih bonus zadataka za đake.
  10. Napravite spisak nastavnih jedinica. Za svaki razred ili predmet, nastavnici mogu da naprave ovakav spisak, te da imaju hronološki plan, tako da nikada ne dođe do trenutka u kome se pitate šta da uradite sledeće.

Beka je, očigledno, bila baš inspirisana i ja zaista cenim njene savete, koji su svakako smisleni, ali uvek treba imati na umu i da odmor ima svoje razloge i da nam je svima potreban. Drugim rečima, ni u čemu ne treba preterivati. U stvari, idealno bi bilo spojiti lepo i korisno. Negde sam pročitao da slike sa letovanja, gde smo se zadovoljno brčkali i obilazili znamenitosti, mogu da se iskoriste za kreativne časove. Ali o tome u nekom sledećem tekstu. 

Dejan Bošković