Novi viškovi zbog rušenja odeljenja

U obrazovnom sistemu 9.605 ljudi radi sa nepunim radnim vremenom, a tokom ove školske godine bilo je 10.326 preuzimanja radi dopune norme.

U ovom trenutku 305 zaposlenih u prosveti su tehnološki višak bez ijednog časa i oni primaju punu platu, a ne rade, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva prosvete.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije upozoravaju da će se broj tehnoloških viškova značajno povećati od 1. septembra ukoliko ministar ne izmeni Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i ne odustane od namere da se ruše odeljenja od drugog do četvrtog i od šestog do osmog razreda osnovne škole, ukoliko je u međuvremenu došlo do smanjenja broja đaka.

- U praksi, ova odredba znači da će u mnogim osnovnim školama, naročito u seoskim sredinama doći do ponovnog formiranja odeljenja u pomenutim razredima, i to najčešće zato što je došlo do preseljenja nekoliko učenika. Posledica toga će biti da učiteljice postaju potpuni, a nastavnici delimični tehnološki viškovi. Osim toga, u mnogim školama će zbog spajanja i smanjenja broja odeljenja biti ugroženi i sekretar, rukovodioci računovodstvenih poslova, stručni saradnici, a da ne govorimo koliko će to biti stresno za učenike i njihove roditelje - kaže za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ona podseća da je i za vreme prethodnog ministra Srđana Verbića bilo planirano rasformiranje odeljenja od drugog do četvrtog i od šestog do osmog razreda, ali da je upravo ministar Šarčević u avgustu prošle godine kada je došao na čelo Ministarstva prosvete to sprečio. Jankovićeva navodi da će u školama nastati haos kada se zaposleni vrate sa raspusta, ali veruje da još ima vremena da se uputstvo izmeni.

Dobrivoje Marjanović, član Predsedništva Unije, ističe za Danas da će taj sindikat stati iza škola koje će biti prinuđene da zbog nekoliko učenika ruše odeljenja, ali ne i iza direktora koji su u prethodnom periodu svesno kršili stručno uputstvo i zakon, fingirajući podatke o broju učenika. O tome je pre nekoliko dana govorio i sam ministar, napominjući da su brojne nepravilnosti rađene sa ciljem da se formirala lažna slika i veći broj zaposlenih.

Marjanović, koji je i član Centralne radne grupe za tehnološke viškove, za Danas iznosi najnovije podatke o efektima racionalizacije tokom ove školske godine: sredinom septembra na listi viškova je bilo 4.846 zaposlenih, a sada ih je 2.282. Da bi se svi oni zbrinuli, potrebno je 738 punih normi. Kada je reč o ljudima koji su radni odnos zasnovali sa nepunom normom, na početku školske godine ih je bilo 15.085, a trenutno ih ima 7.323, a da bi svi oni bili stopostotno zaposleni potrebno je 1.812 radnih mesta.

Kada se sve sabere, u obrazovnom sistemu trenutno je 9.605 radnika sa nepunim radnim vremenom, a Marjanović procenjuje da bi bar polovina od tog broja mogla da bude preuzeta. On, međutim, kaže da i dalje ima pojedinih direktora koji odbijaju da preuzmu tehnološke viškove. Navodi slučaj direktorke škole u Bačkom Jarku koja više od tri godine to ne želi da uradi, niti želi da postupi po nalogu prosvetne inspekcije, ali do danas nije razrešena. Iako je ministar više puta najavljivao da će svi koji se ogluše o propise biti kažnjeni, u Uniji navode da od svih slučajeva za koje su Ministarstvu dostavili dokumentaciju da je bilo zloupotreba, nijedan direktor nije razrešen, jer očigledno imaju zaštitu lokalnih političkih moćnika.

Sastanak sa Šarčevićem u ponedeljak

Iz Unije napominju da se svake godine javljaju novi tehnološki viškovi, jer se iz godine u godinu smanjuje broj učenika, ali da im nije jasna ministrova računica od 2.000 potencijalnih viškova. Jasna Janković kaže da ovo nije prvi put da se pominju otpremnine, ali da sindikati ne znaju ni koliko će one iznositi, niti ko će na njih imati pravo. Za Uniju je i nepoznanica koliko je prosvetnih radnika sa Kosova (oni ne rade u prosveti, a mesečno dobijaju po 8.000 dinara), zašto oni nikada nisu ušli u sistem i kako se desilo da ih sada ima 360, a za vreme prethodnog ministra pominjala se cifra od 700. O svemu ovome sindikati bi u ponedeljak trebalo da razgovaraju sa ministrom Šarčevićem.

Bez otpuštanja na fakultetima

Na fakultetima neće biti otpuštanja zaposlenih nastavnika i saradnika, a pojedini će moći da zapošljavaju nove kadrove, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete, demantujući navode pojedinih medija da u visokom obrazovanju slede otkazi zbog odluke Vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. "Ministarstvo prosvete vodi registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama u okviru baze u koju podatke unose isključivo visokoškolske ustanove. Uvidom u tu bazu evidentno je da ne postoji potreba za otpuštanjem ni na osnovu prethodne Odluke o maksimalnom broju zaposlenih, a naročito ne na osnovu poslednje izmene te odluke", kažu u Ministarstvu.

Izvor: danas.rs