Nastavnici u trci za „prosvetnog Nobela”

I naši vaspitači, učitelji, profesori koji rade s decom od pet do 18 godina mogu učestvovati u trci za „prosvetnog Nobela”. Prijavljivanje do 8. oktobra.

I naši nastavnici mogu učestvovati u trci za milion dolara vredno priznanje koje će pripasti pobedniku nadmetanja za Globalnu nagradu za nastavnike (Global teacher prize) za impresivan doprinos profesiji. Priznanje je ustanovljeno pre tri godine. Dodeljuje se jednom godišnje.

Već se smatra „Nobelovom nagradom za nastavnike”, koja podiže ugled i naglašava značaj zaposlenih u obrazovanju. Na prvom takmičenju, 2015. godine, konkurisalo je više od 5.000 nastavnika iz 127 država. Za nadmetanje u ovoj godini stiglo je 20.000 prijava iz 179 zemalja.

Prijavljivanje za dodelu nagrade od milion dolara za 2018. godinu već traje na portalu www.globalteacherprize.org. Poslednji rok za podnošenje prijava je 8. oktobar 2017. godine. Konkurs je otvoren za nastavnike širom sveta.

Kandidate mogu da nominuju i đaci, prijatelji, kolege, a tim nastavnicima zatim će stići pozivni imejl da se prijave. To mogu da učine na engleskom, mandarinskom, arapskom, francuskom, španskom, portugalskom i ruskom jeziku.

Od svih pristiglih prijava u uži krug bira se 50 nastavnika, čije će ideje, dostignuća i inspirativne priče biti objavljeni, kako se očekuje, u decembru ove godine. Zatim će iz užeg kruga biti odabrano deset finalista, a ko su oni biće poznato u februaru naredne godine. Svi finalisti prisustvuju ceremoniji dodele nagrade na Globalnom forumu za obrazovanje i veštine, koja se u martu organizuje u Dubaiju.

Na toj ceremoniji ove godine dr Srđan Verbić, bivši ministar prosvete Srbije, izabran je za člana međunarodne „Atlantis grupe”. Nju čini 20 nekadašnjih ministara obrazovanja kojima je poverena uloga savetnika o strateškim pitanjima i rešavanju problema školstva širom sveta. A „Atlantis grupa” i „prosvetni Nobel” imaju istog osnivača – Fondaciju „Varki”, znanu po programima za unapređivanje obrazovanja.

– Nedostatak obrazovanja je glavni faktor mnogih društvenih, političkih, ekonomskih i zdravstvenih problema s kojima se svet suočava. Smatramo da obrazovanje ima moć da smanji siromaštvo, predrasude, sukobe, da je status nastavnika u kulturama širom planete kritično važan za globalnu budućnost – ističe se na zvaničnom portalu Globalne nagrade za nastavnike, kao i da je Fondacija „Varki” dodeljuje pod pokroviteljstvom šeika Muhameda ibn Rašid el Maktuma, premijera i potpredsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za to prestižno priznanje naši nastavnici se do sada nisu prijavljivali, bar ne organizovano. Očekuje se da će uskoro jedno nacionalno takmičenje koje na nivou Srbije nagrađuje najuspešnije nastavnike prerasti u „sito” za učešće u globalnom nadmetanju za najboljeg nastavnika sveta, otkriva Verbić.

– Ne mogu da kažem o kojoj je našoj fondaciji reč, ali se nadam da će narednih dana potpisati memorandum i obavestiti javnost da Srbija ima nacionalne predstavnike za globalno takmičenje Fondacije „Varki”. Svi već znaju za nagradu od milion dolara i treba očekivati desetine hiljada prijava za 2018. godinu iz svih krajeva sveta – ukazuje Verbić.

Za „prosvetnog Nobela” mogu da konkurišu nastavnici koji rade sa decom od pet do 18 godina. Prevedeno na prilike u našem obrazovnom sistemu, to se odnosi na vaspitače u predškolstvu, učitelje i nastavnike u osnovnim i profesore u srednjim školama.

– Odluka o ovogodišnjem pobedniku saopštena je iz Međunarodne svemirske stanice „Mir”, astronaut je pročitao da je milion dolara dobila Megi Mekdonald, nastavnica iz Kanade, koja je, radeći s Eskimima u malom mestu, u kojem je vrlo visok procenat samoubistava, uspela da životu u toj zajednici da novi smisao – dočarava bivši ministar.

Problem je što se u Srbiji uglavnom smatra da su među nastavnicima drugorazredni matematičari, hemičari, biolozi... koji nisu bili kadri da postanu istraživači i naučnici, napominje Verbić, ukazujući da to pogrešno uvreženo mišljenje treba menjati.

– To su pre svega nastavnici, sekundarno je koji predmet predaju, a kompetentniji su od univerzitetskih profesora da govore o potrebama profesije, pedagoškim aspektima, o tome kako od dece napraviti ljude i doprineti društvu. Izuzetnih prosvetnih radnika ima, ali nisu vidljivi. Ako ništa drugo, globalna nagrada to menja, izvrsni nastavnici postaju poznati i priznati. Kada se pojave na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ili Uneskovoj konferenciji u Parizu, ili se sastanu s japanskim carem, i te kako imaju šta da kažu, to zaista vraća ugled nastavničkoj profesiji – kaže Verbić, uveren da među srpskim vaspitačima i nastavnicima ima onih koji su kadri da diskutuju o najvažnijim temama u društvu, vrednostima, efektima i mogućim pravcima obrazovanja i koje ohrabruje da konkurišu za „prosvetnog Nobela”.

Izvor: Politika.rs