Propao dogovor Vlade i sindikata

Sindikati se nisu dogovorili sa premijerkom, pa ne odustaju od protesta; Skraćivanje časove prvog ili četvrtog septembra.

Posle pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, sindikati nisu odustali od najavljenog štrajka upozorenja na početku naredne školske godine. Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika časove skraćene na 30 minuta držaće prvog septembra, a ostala tri reprezentantivna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti i "Nezavisnost" organizovaće protest četvrtog septembra. Naknadno će odlučiti da li će časovi biti skraćeni ili neće održati prvi čas u svakoj smeni.

Predstavnici sindikata delimično su zadovoljni jer su, posle godinu i po dana čekanja, dobili priliku da predsedniku Vlade Srbije predoče probleme zaposlenih u školama, kao i zbog toga što su dobili uveravanja da će im zarade biti povećane.

- Prosvetni radnici će 2018. godine prvi put biti u boljem položaju u odnosu na period kada im je plata smanjena za deset odsto - rekla je nakon sastanka premijerka Ana Branbić. - Mi bismo više voleli da nema štrajka, ali to je njihova odluka i mi na to nećemo uticati, niti smo ih zamolili da ga nemaju. To je njihovo pravo i to ćemo mi u potpunosti poštovati i nastaviti razgovore sa njima.

Ona je dodala da će, kada iz Ministarstva finansija stigne završna računica za budžet za 2018. i kada se završi sa misijom MMF-a, plate u javnom sektoru biti povećane koliko god je to moguće.

Osim plata, zaposleni u prosveti nezadovoljni su i predlogom zakona o zaposlenima u javnom sektoru, koji je u javnoj raspravi.

- Nakon naših primedaba na ovaj zakon, premijerka je rekla da bi trebalo da se radi na njegovim izmenama - kaže Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije. - Mnoge odredbe tog zakona su sporne, a posebno to što su njime obuhvaćeni samo zdravstvo, prosveta, kultura i socijalna zaštita. Paralelno treba da bude usvojen i zakon o platnim razredima koji prosveti neće doneti ništa dobro, jer se i dalje nećemo po zaradama izjednačiti sa ostalim javnim službama.

Sindikati su, prema rečima Jasne Janković, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika, dobili obećanje da će informaciju o povećanju plata premijerka prvo podeliti sa predstavnicima sindikata. I ona se slaže da je Zakon o zaposlenima u javnom sektoru loš po prosvetare i kaže da "ako ministarstvo i Vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu".

- Od umanjenja plata 2014. godine, prosvetnim radnicima je kroz povećanje zarada do sada nadomešteno 9,98 odsto onoga što nam je oduzeto i dobili smo najviše u poređenju sa ostalima u javnom sektoru. A sada bi nam, kako je predložila premijerka, dali povećanje od 0,02 odsto. Svi sindikati su na to reagovali stavom da nas ne treba omalovažavati uvećanjem plata za 886 dinara na godišnjem nivou i da očekujemo realno povećanje, usklađeno sa rastom cena - kaže Valentina Ilić.

Izvor: Novosti.rs