Školski kalendar

Zbog čega školski kalendar nije isti za celu Srbiju? Moje kolege i ja konstatovali smo da je onaj „kreni - stani“ ritam iz januara i februara bio katastrofalan. Niti su deca redovno dolazila na nastavu, niti je postojao kontinuitet u radu.

Neki ljudi svoj život upravljaju prema običnom (godišnjem) kalendaru, neki prema crkvenom, a mi, prosvetari, najčešće onako kako nam kaže  školski kalendar. On nam određuje mnogo toga u vezi sa poslom koji obavljamo: kada radimo, koliko i kada ćemo se odmarati, kada treba da ubrzamo tempo, kada da usporimo, koje dane proslavljamo radno, koje neradno, kada možemo da zakažemo kontrolne zadatke, kada pismene; ali i kada su u pitanju privatne obaveze - kada bismo mogli da odemo kod lekara (u slučaju da uspemo da zakažemo), kada kod frizera, da li ćemo stići da spremimo slavu (ukoliko joj prethodi nekoliko radnih dana) i slično. Jasno vam je da skoro sve životne situacije upravljamo prema njemu. Školski kalendar je, dakle, „sve i svja“ što se tiče planiranja u životu prosvetnog radnika. Naravno, ne uvek. Samo od 1. septembra tekuće godine, do 31. avgusta naredne.

Nadam se da vam je sada jasno zbog čega mi, pred kraj jedne školske godine, s tolikim nestrpljenjem očekujemo školski kalendar za sledeću. Toliko stvari treba da isplaniramo, a sve u zavisnosti od toga koji dani su beli a koji sivi... Ne kao u Bajaginoj pesmi u kojoj je život „nekad siv, nekad žut“, već zbog toga što su sivom bojom obeleženi neradni dani. I, iako volimo sive (neradne) dane, oni nam, u isto vreme, stvaraju i probleme.

Naime, jedno od pitanja koje me godinama muči je sledeće: zbog čega taj školski kalendar nije isti za celu Srbiju? Za školsku 2017/2018. godinu je planirano da u Vojvodini zimski raspust počne 22. 12. 2017. i traje do 11. 01. 2018, kada počinje drugo polugodište. U ostalim krajevima Srbije se ne radi od 30. 12. 2017. do 8. 01. 2018. Međutim, tada se ne završava polugodište. Ne! Ono traje do 31. 01. 2018, a zatim će deca biti na raspustu do 11. 02. Onda se u školu ide tri dana (12, 13. i 14. februara), a zatim, 15. i 16. februara slavimo državni praznik...na koji se nadovezuje vikend. Kako vam ovo zvuči? Ja već čujem zvuk fijaska od prošle godine, kada je ovakvim rasporedom nastao opšti haos! Te kreni u školu, te stani, sad dolazite ova tri dana, te nemojte dolaziti četiri. Jeste raspust - nije raspust, praznici su, nije kraj polugodišta, zaključite ocene kako znate i umete, nemojte da propitujete decu (preporuka Ministarstva), sad će kraj polugodišta... Pa posle odradite sve što niste.

Pre mnogo godina sam čula, navodno, da ženama koje rade u školama (znamo da većinu zaposlenih u prosveti čine žene), ne odgovara da se kraj polugodišta poklopi sa novogodišnjim praznicima. Te ne stižu od veća da se pripreme za doček kako dolikuje, nemaju kad da zaviju sarmu i naprave tortu (što najčešće žene i spremaju, činjenica je) i da se posvete porodici u tim prazničnim danima. Međutim, sve i da je to tačno, ne vidim ni jedan jedini razlog zbog kog raspust ne bi počinjao 22. 12. 2017. SVIMA U SRBIJI, kao što će početi u školama u Vojvodini. Tu ima sasvim dovoljno vremena i da se posvetimo većima, i tortama, pa da onda odmorne i sa lepim frizurama dočekamo „najluđu noć“. Da li je nekome u Ministarstvu prosvete već pala na pamet ovako dobra a jednostavna ideja? Ne? Vidim... Drugo, ima mnogo naših koleginica i kolega koji žive u Vojvodini (i deca im tamo idu u školu), a rade u centralnoj Srbiji. Kako oni provode raspust sa svojom decom? Nikako. Kako da deca koja žive u Vojvodini posete braću i sestre u drugim mestima u Srbiji, ako im još uvek traje nastava? Nikako. Da li je skijaška sezona na Kopaoniku argument koji će nadjačati sve ostale, kako bi raspust bio u februaru? Koliko vi poznajete roditelja i dece koji to sebi mogu da priušte? Ja slabo koga...

Ne znam da je neko od prosvetnih radnika bio zadovoljan prošlogodišnjim inovativno-eksperimentalnim pristupom u vezi sa školskim kalendarom. Moje kolege i ja (a ima nas preko stotinu u školi), konstatovali smo da je onaj „kreni - stani“ ritam iz januara i februara bio katastrofalan. Niti su deca redovno dolazila na nastavu, niti je postojao kontinuitet u radu. Dođosmo do kraja kalendarske godine, ali ne i do kraja polugodišta. Opšte rasulo. Da li to zna osoba (ili više njih) koja pravi školski kalendar? Izgleda da ne, jer je za novu školsku godinu kalendar isti. Ja sad mogu da postavim samo jedno pitanje: Zašto?

Jelena Bratić