Novi zakon ispraća prosvetare

Neraspoređenim tehnološkim viškovima radni odnos bi prestao do kraja ove godine, a novi prekobrojni nastavnici bez časova na platnom spisku bi ostali najdalje do 15. septembra sledeće školske godine.

Neraspoređenim tehnološkim viškovima u školama posle 1. decembra, po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV), do kraja ove godine prestaće radni odnos. Istovremeno, dosadašnja praksa da u obrazovanju ima zaposlenih koji nemaju nijedan čas, ne rade a primaju platu, otići će u prosvetnu istoriju stupanjem na snagu ovog „leks specijalisa” za optimizaciju broja zaposlenih u školama.

Novi prekobrojni prosvetari, bez radnog fonda, a na platnom spisku, u tom „povlašćenom” položaju više neće moći da budu unedogled. Takođe, oni neće primati pun iznos mesečnog dohotka, nego naknadu u visini 65 odsto plate, i to najdalje do 15. septembra sledeće školske godine. Ako do tog roka ne budu preuzeti i angažovani da rade, tehnološkim viškovima u obrazovanju biće ponuđeno da izađu iz sistema uz otpremnine, ukazali su nam pravnici iz prosvetnih krugova, a potvrdio prosvetni vrh.

„Leks specijalis” još je u formi nacrta, izmenjen i dopunjen, posle javne rasprave koja je završena u junu, pa usklađen sa nacrtima zakona o zaposlenima u javnim službama i platama u javnom sektoru, koji su do juče bili na javnoj raspravi. Konačna verzija predloga ZOSOV-a, kako saznajemo, zakoračiće u skupštinsku proceduru 22. septembra.

– Trenutno ne postoji akt koji reguliše kada neko ko je ostao neraspoređen može da izađe iz sistema. Zakonopisci su sada predvideli da od dana kad je tehnološki višak ostao neraspoređen, u tom statusu može ostati određeno vreme, sa nadoknadom 65 odsto od plate. Kad smo pitali iz kojeg su propisa to preuzeli, rekli su iz Zakona o sistemu plata u javnom sektoru. I dalje smo u pregovorima sa resornim Ministarstvom prosvete, a konačan stav iznećemo u javnost kad pred sobom budemo imali konkretne odredbe predloga sistemskog zakona u prosveti – kaže Nikolina Maljković, iz Sindikata obrazovanja Srbije, jednog od dva najveća u obrazovanju.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, drugog od dva najbrojnija prosvetna sindikata, uverena je da trenutno niko osim zakonopisca ne zna kako izgleda ispravljen i dopunjen nacrt ZOSOV-a, „koji će uskoro biti pred poslanicima i usvojen brzometno”.

– Nemamo pojma kakav je konačan tekst. Na prvobitni predlog stigla je lavina primedaba i, koliko znamo, zakonopisci su mnoge uzeli u obzir. Za izmene smo saznali prošle nedelje na jednom od sastanaka. Rečeno nam je da će ljudi koji ostanu bez nastave primati naknadu od 65 odsto, ali nacrt u kome to piše nismo videli. Da će tako biti, ne smem da kažem javno, jer će onda prosvetni radnici kazati „rekla Jasna Janković”, a za to nemam argumente na papiru, jer nam je to usmeno predočeno. Meni to izgleda kao kažnjavanje nedužnih, kao da su oni krivi što su izgubili časove, pa će im se primanja smanjiti i ograničiti na određen vremenski rok – komentariše Jankovićeva.

U nacrtu ZOSOV-a, potvrđeno je našem listu, navodi se da „zaposleni koji je u ustanovi u radnom odnosu na neodređeno vreme, a za čijim je radom u potpunosti prestala potreba, smatra se neraspoređenim i ostvaruje pravo na preuzimanje sa liste. On ostvaruje pravo na naknadu plate u visini od 65 odsto zarade koju je primio za mesec koji prethodi mesecu u kome je ostao neraspoređen do preuzimanja sa liste, a najkasnije do 15. septembra naredne školske godine”.

Predlog krovnog propisa u obrazovanju predviđa i da „zaposlenom koji je neraspoređen u smislu ovog zakona, a nije preuzet sa liste do 1. decembra 2017. godine, radni odnos prestaje do 31. decembra 2017. godine. On ostvaruje pravo na otpremninu na način propisan zakonom kojim se uređuje način utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru”.

Izvor: Politika.rs