Argumenti za uniforme vređaju inteligenciju

Ideja da se u škole vrate uniforme zaživela je u I/1 OŠ Sveti Sava. Ministar Šarčević rekao je da je to "samo jedan od primera kako može lepo da izgleda, jednog dana ćemo mi biti srećnija i bogatija zemlja, pa ćemo moći i da imamo svi ovako".

Međutim, šta je s onima koji ne žele ovako? Kako to obično biva, opet je u prvi plan stavljena jedna strana slike koju bismo sad svi trebalo da prihvatimo, ako već ne možemo da je prigrlimo s oduševljenjem.

I za tu sliku nam nude čitav niz raznoraznih argumenata pozivajući se na istraživanja, od kojih neki toliko maše temu da postaju smešni. Navešćemo neke o kojima bi trebalo razmišljati pre nego što uniformišu svu decu u Srbiji.

1. Uniforme imaju za cilj smanjivanje socijalnih razlika.

Uvek se u prvi plan ističe to smanjivanje socijalnih razlika među decom, a onda, paralelno s lansiranjem "rešenja" u vidu uniformi, stiže vest o roditeljima koji protestuju jer ne žele da njihova deca idu u školu s decom migranata. Možda i njima da obučemo uniforme? Ili da počnemo da učimo decu toleranciji.

2. Uniforma je isticanje činjenice da je čast biti učenik koji ima mogućnost i pravo da pohađa školu.

A obrazovanje, bar osnovno, trebalo bi da se podrazumeva i bude svima dostupno, a ne da bude "čast".

3. Uniforma doprinosi osećaju pripadnosti određenoj školi i kreira identitet kako učenika, tako škole i zajednice u kojoj se škola nalazi.