Kako oživeti školske kuhinje
- petak, 06. oktobar 2017.
- Mali odmor
Da bi se u školskim kuhinjama pravila hrana, potrebno je da škole ispune određene uslove: da imaju zaposlenu bar jednu kuvaricu i jednu servirku i najmanje 100 dece koja bi se tu hranila.
Više od 22 godine, bez prestanka, obroke za đake Osnovne škole "Pavle Savić" u Mirijevu pripremaju dve kuvarice. Nešto više od 100 đaka u školskoj trpezariji ruča. A na jelovniku obavezne su supe, čorbe, voće i povrće.
- Smatramo da je to neka vrsta odgovornosti prema našim učenicima i pokušaj da se održava zdravi način ishrane. Tu pre svega mislim na barenu i kuvanu hranu, nešto što sada nije na meniju učenika često ni kod kuće - kaže direktor Osnovne škole "Pavle Savić" Radisav Milić.
Ručak je 210 dinara. Direktor i njegovi saradnici traže način da obrok bude još jeftiniji, a da kvalitet ostane isti.
Vodi se računa da obrocima budu zadovoljni i roditelji i deca. Zato se i jelovnik menja svakog meseca.
- Komisiju čini profesorka hemije, profesor biologije i nastavnik iz produženog boravka. Jelovnik se pravi u skladu sa zahtevima roditelja i dece, anketiramo ih. Vodi se računa o nutritivnoj vrednosti obroka, pa i o ukusu dece - objašnjava direktorka Osnovne škole "Ljuba Nenadović" Vesna Blažević.
Veliki projekat koji će u našoj zemlji trajati pet godina, a uključuje i 30 partnera iz celog sveta, ima za cilj da se unapredi kvalitet ishrane u osnovnim školama. Pre svega, kroz direktnu saradnju sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.
- Radimo na prikupljanju podataka o menijima koji se pripremaju, dakle, ideja nam je da se napravi jedna vrsta standardizacije recepata, menija koji se pripremaju i služe deci u osnovnim školama. Takođe, da se napravi jedna vrsta standardizacije pripreme hrane - kaže direktor Evropske trening akademije Ratko Bojović.
To znači da bi kuvarice prošle posebnu obuku, a pomoglo bi se i poljoprivrednicima da pripreme dokumenta i učestvuju na tenderima. Deca će sigurno biti zdravija.
Izvor: RTS.rs