Obnovljena škola u Begaljici

U beogradskom naselju Begaljica svečano je otvorena obnovljena Osnovna škola "Ivo Lola Ribar", pa se 250 đaka te osmoletke vraća u svoje klupe.

Škola je u aprilu prošle godine izgorela u požaru, a u njenu obnovu uloženo je 67 miliona dinara, koje je izdvojila vladina Kancelarija za javna ulaganja.

Svečanom otvaranju škole prisustvovali su ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Šarčević je rekao da je ove godine oko četiri milijarde dinara uloženo u obnovu 396 škola koje , kako je rekao, sada izgledaju kao i škola u Begaljici, kao potpuno nove, a ne rekonstruisane. To je, dodao je, signal i obaveza da naredne godine bude urađeno još više.

- Ovo je samo jedan od uslova da deca u Begaljici imaju iste mogućnosti kao i deca u ostalim drugim delovima Srbije - rekao je ministar i dodao da 
nadležni nastoje da, donoseći adekvatne zakone, uz nove nastavne programe, obezbede kvalitetno i efikasno obrazovanje.

- Imate dobar kabinet za informatiku, dobre uslove, nadam se da će vas to motivisati da još bolje učite i radite - poručio je Šarčević đacima.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je škola u Begaljici sada jedna od tri najlepše škole u Beograda i da je ispunjeno dato obećanje o obnovi škole.

- Ova škola naredne godine obeležava 150 godina postojanja. Nema lepšeg načina da se taj jubilej obeleži nego ovako - nova škola, oprema, stara lica sa novim osmehom... To je slika lepšeg i boljeg Beograda koji gradimo - rekao je Mali i najavio da će do kraja ovog meseca biti završen projekat za izgradnju nove škole u Leštanima, a čija bi izgradnja trebalo da počne u narednih nekoliko meseci.

- Opština Grocka biće opština novih škola. Pratimo politiku vlade da ulažemo u obrazovanje, u našu decu, da se školuju u najboljim mogući uslovima - rekao je Mali i dodao da je grad ovog leta izdvojio više od 100 miliona dinara za obnovu 90 škola.

Škola je potpuno obnovljena i dobila je savremenu opremu, a po prvi put od izgradnje škole, đaci će imati i malu fiskulturnu salu.

Direktorka škole Dragana Peših zahvalila je svima koji su finansijski ili na drugi način pružili pomoć i podršku u obnovi.

Opština Grocka izdvojila je sredstva za uređenje dvorišta, ograde, sportskih terena, pomoćne zgrade...

Učenici "Ivo Lole Ribara" su u prethodnom periodu nastavu pohađali u školi "Ilija Garašanin".

 

Izvor: Novosti.rs

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja