Uspešno završen konkurs „Knjige su u modi“

Na takmičenju učenika osnovnih škola, koje na najbolji način promoviše čitanje, učestvovalo je više od 400 škola i 90 školskih biblioteka. Pred stručnim žirijem naći će se više od 5.000 likovnih i literarnih dečjih radova.

Na konkurs „Knjige su u modi“, koji je 9. oktobra uspešno završen, stiglo je više od 5.000 literarnih i likovnih radova iz 400 škola, a čak 90 školskih biblioteka poslalo je spisak svojih aktivnosti u prethodnoj školskoj godini.

Imena pobednika, kao i onih koji su ušli u uži izbor u sve tri kategorije objavićemo u toku 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će biti održan od 22. do 29. oktobra.

S obzirom na broj pristiglih radova i izuzetno veliko interesovanje učenika, nastavnika i bibliotekara, pred našim stručnim žirijem nije nimalo lak zadatak.

Najkreativnije likovne radove đaka od  1. do 4. razreda biraće prof. dr Zdravko Milinković, jedan od članova radne grupe za izradu nastavnih planova i programa za likovnu kulture. O najboljim pesmama i pričama, koje su pisali učenici od 5. od 8.razreda, odlučivaće Branko Stevanović, pisac i dobitnik brojnih priznanja u oblasti književnosti za decu.

Na pitanje po kojim kriterijumima će odlučivati o pobednicima, žiri se složio da će birati kreativne radove, koji su, pre svega, podstaknuti dečjom maštom, opažanjem i slobodnim duhom. 

Osim najboljih likovnih i literarnih radova, Školski portal će nagraditi i biblioteke koje su u prethodnoj školskoj godini ostvarile značajan obim aktivnosti u radu sa decom.   

Konkurs „Knjige su u modi“ izazvao je veliko interesovanje i van granica Srbije, pa su svoja dela poslali i osnovci iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, ali i učenici dopunskih škola na srpskom jeziku u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Školski portal se zahvaljuje svim učesnicima, malim i velikim umetnicima, njihovim nastavnicima, kao i bibliotekarima koji su svojim učešćem na konkursu pokazali da su knjige uvek u modi i dali izuzetan doprinos afirmaciji čitanja.