Proslavili Dan hleba i Dan zdrave hrane

OŠ “Radoje Domanović“ iz Niša je u godini u kojoj obeležava 115 godina postojanja organizovala tradicionalne manifestacije.

U Osnovnoj školi “Radoje Domanović“ iz Niša tradicionalno se obeležava Dan hleba i Dan zdrave hrane. Ove godine proslava je obeležena na malo drugačiji način, jer školu očekuje veliki jubilej - 115 godina postojanja i rada škole.
- U obeležavanju ovog značajnog dana učestvovali su učenici i učitelji drugog razreda, kao i aktiv nastavnika biologije i hemije, ali su im u tome pomogli i đaci viših razreda. Deca su uživala u pripremi maštovitih aranžmana i skulptura od voća i povrća, šireći pri tom svoja saznanja o ljudskom metabolizmu i zdravoj ishrani - kaže Ana Stanković Mihailović, bibliotekar škole.

Ona dodaje da je izveden i eksperiment sa prirodnim indikatorima, sokom od crvenog kupusa i sokom od višanja koji menjaju boju u prisustvu sa kiselim i baznim supstancama iz svakodnevnog života i svkodnevne ishrane. Kao rezultat, ističe ona, dobija se spektar boja u zavisnosti od toga da li je u pitanju kiselina ili baza.

Gljivarsko društvo iz Niša izložilo je tom prilikom više od 130 vrsta različitih gljiva, među kojima se našla i veoma retka vrsta gestrum striatum.