Od zrna do pogače

Đaci OŠ "Goračići" obišli su učionicu u kojoj su izloženi predmeti stari sto godina, a zatim učili o vrstama žitarica nakon čega su napravili svoju pogaču.

Učenici prvog i drugog razreda matične škole Osnovne škole „Goračići” iz Goračića i izdvojenih odeljenja posetili su Muzejsku učionicu u selu Vranići, u Izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Stepa Stepanović” iz Gornje Gorevnice.
Učenici su prvo imali priliku da pogledaju samu učionicu u kojoj se nalaze skamije, tabla, ormari i drugi školski predmeti. Nakon razgledanja školskog ambijenta od pre sto godina, usledila je edukativna radionica "Od zrna do pogače", koju su realizovali učitelji škole. Cilj ove radionice bio je da učenici nauče vrste žitarica, ali i kako se pravi testo i pogača.
Nakon uvodnog izlaganja, učenici su se upoznali sa vrstama žitarica i načinom njihovog gajenja. Dobijena zrna pšenice deca su sejala u plastične čaše napunjene zemljom, a zatim su uz pomoć recepta mesili i oblikovali pogaču. Čekajući da se pogače ispeku, deca su aktivno učestvovala u pripremljenim zabavnim igrama, akcionoj priči i kvizu tvrdnji.
Druženje se završilo degustacijom ispečenih pogača i razgovorom o utiscima.