Pola veka obrazovanja

Nakon nekoliko adresa u Beogradu, OŠ “Zmaj Jova Jovanović” od 6. novembra do 6. decembra, nizom različitih aktivnosti, obeležiće 50 godina rada u Naselju braća Jerković.

Osnovna škola „Zmaj Jova Jovanović“ iz Beograda od 6. novembra do 6. decembra razičitim aktivnostima proslaviće svoj jubilej – 50 godina rada u Naselju braće Jerković. Kako navode u školi, misija „Zmaja“ je sticanje znanja za život, razvijanje ličnosti učenika i nastavnika, kao i negovanje osećaja odgovornosti, uzajamnog razumevanja, tolerancije i saradnje.

- Želimo da našu školu đaci vole i uvažavaju, jer im pruža upotrebljivo znanje i da u nju rado dolaze, jer im omogućava da kvalitetno i kreativno provedu vreme nastave i deo slobodnog vremena. Naši učitelji i nastavnici su spremni za stalno usavršavanje, odgovorni i predani radu, učenicima su uzor, a jedni drugima saradnici, mentori i prijatelji. Đake učimo da budu obrazovani, odgovorni i vaspitani, da poštuju pravila ponašanja, uvažavaju nastavnike i druge zaposlene, kao i svoje drugove – ističu u školi „Zmaj Jova Jovanović“.

Škola je osnovana najverovatnije 1868. godine u Savamali. Zgrada u Bosanskoj ulici (danas Garvrila Principa), gde je škola useljena tokom školske 1900/19001. godine je, sa školskom arhivom, uništena u bombardovanju Beograda, pa se škola više puta selila dok se na kraju rata nije „skrasila“  na adresi Kraljice Natalije 37. Tek u junu 1957. godine doneta je odluka o preseljenju u Naselje braće Jerković