Počinje „Dabar“

Učenici osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije već od ponedeljka takmičiće se u računarskoj i informatičkoj pismenosti. Do sada na takmičenju “Dabar” učestvovalo je oko 92.000 učenika, a ove godine očekuje se i jubilarni 100.000 takmičar.

Međunarodno takmičenje iz računarske i informatičke pismenosti „Dabar“ počinje u ponedeljak, 20. novembra 2017. godine, kada će na školskom takmičenju svoje znanje pokazati učenici od 5. do 8. razreda. Nakon toga najbolji će se plasirati na republički nivo takmičenja, zakazano za 24. februar 2018. godine, koje će, kao i prethodne godine, biće održano istovremeno u četiri grada – Kruševcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Istog dana biće organizovano i takmičenje za srednjoškolce, dok će đaci nižih razreda, učestvovati samo na školskom takmičenju, koje počinje 27. novembra 2017. godine.

“Dabar” je takmičenje iz računarske i informatičke pismenosti namenjeno svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koji su zainteresovani za različite oblasti računarstva i informatike. Kako navode organizatori, s obzirom na to da učenicima nisu neophodna posebna predznanja, na takmičenju mogu učestvovati i oni koji ne pohađaju časove informatike.

U godini u kojoj je Srbija postala zvaničan, punopravan član međunarodne “Dabar” organizacije, ovo takmičenje slavi svoj prvi mali jubilej - pet godina rada. U prethodne četiri godine na takmičenju je učestvovalo više od 92.000 učenika, dok se ove godine očekuje i jubularni 100.000 takmičar.

- Ponosni smo i na činjenicu  da će milion učenika širom sveta rešavati zadatke koje su sastavile kolege profesori osnovnih i srednjih škola iz Srbije. Ove godine 6 zadataka iz Srbije našlo se u međunarodnoj bazi zadataka, a zadatak našeg kolege, Milana Lukića, proglašen za najbolji zadatak u konkurenciji od 254 zadatka iz 54 zemlje – ističu organizatori “Dabra”.

I ove godine pokrovitelj takmičenja je Izdavačka kuća BIGZ školstvo, koja poslednju deceniju svog poslovanja objavljuje najsavremenije i kvalitetne udžbenike, čime je postala neodvojiv deo obrazovnog procesa u Srbiji. Njihovi novi udžbenici za peti razred, Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija pravi su primer savremenih udžbenika, usklađenih sa novim Nastavnim planom i programom, koji svojim sadržajem, bogatim vizuelnim materijalom i didaktičko-metodičkom aparaturom u potpunosti prate nastavu.