Obeležen jubilej škole

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Sedlaru proslavila je 130 godina postojanja. U nedelji jubileja organizovane su sportske igre i pesnički susreti, kao i izložba starih fotografija iz školske arhive.

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Sedlaru proslavila je značajan jubilej – 130 godina postojanja. Od svog osnivanja, sada već davne 1887. godine, škola je ispratila mnoge generacije. Svaka od njih je prinosila nešto svoje, darivala duh svog vremena i oplemenjivala. Ogroman je broj dece prošao kroz hodnike škole za sve ove godine postojanja, gotovo preko 5000, a znanje je prenosilo preko 200 prosvetnih radnika. Osnovnu školu „Branko Radičević“ danas čine matična osmorazredna škola u Sedlaru i izdvojena četvorogodišnja odeljenja u selima Đurinac, Roćevac, Troponje, Subotica, Kupinovac i Roanda. Školu pohađa i jedan broj dece iz Busura i Jasenova.

U nedelji jubileja organizovane su sportske igre i pesnički susreti, izložba starih fotografija iz školske arhive, kao i izložba slika Resavke Nikodijević, bivše nastavnice. Na dan proslave jubileja u dvorištu škole otkrivena je bista Branka Radičevića, pesnika po kome škola nosi ime. Program proslave nastavljen je u Centru za kulturu u Svilajncu, gde je upriličena Svečana akademija. U programu su učestvovali kako bivši tako i sadašnji učenici škole, a specijalni gosti bili su glumci Nikola Ugrinović i Slobodan Tešić, GK Evita, orkestar Harmonika i pevačka grupa Vozglas.

Značajan jubilej bio je i prilika da najbolji dobiju priznanja. Svečano su uručene plakete istaknutim pojedincima, učenici generacije, donatorima i prijateljima škole koji kontinuirano doprinose i unapređenju razvoja škole.