Ministarstvu prosvete povećan budžet

Budžet Ministarstva prosvete u 2018. godini veći je za oko 21,4 milijarde dinara, najvećim delom zbog povećanja zarada zaposlenima, ali i zbog brojnih razvojnih projekata.

Ministarstvo prosvete naredne godine na raspolaganju će imati 197,3 milijarde dinara, za razliku od ovogodišnjih 175,9 milijardi.

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama, domovima učenika i studentskom standardu dobiće povećanje plate od 10 odsto, a zaposleni u visokoškolskim ustanovama povećanje plate od pet odsto. Kako objašnjavaju u Minsitarstvu, za plate istraživačima u naučnoistraživačkoj delatnosti koji imaju radni odnos zasnovan u akreditovanim  institutima, kao i istraživačima u ustanovama visokog obrazovanja čije plate se u celosti isplaćuju iz sredstava projektnog finansiranja naučnoistraživačkog rada, planirano je povećanje u iznosu od pet odsto.

Deo povećanja usmeren je i na nove projekte i programske aktivnosti, poput naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, podrške radu Fonda za inovacionu delatnost, nastavnom sadržaju kroz digitalni udžbenik, razvoju preduzetničkog obrazovanja...

Tako je Zakonom o budžetu za 2018. za promociju dualnog obrazovanja predviđeno 25 miliona dinara, za razliku od 19.841.000 dinara koliko je u te svrhe izdvojeno 2017. godine.

- Usvajanjem Zakona o dualnom obrazovanju i testiranjem primera dobre prakse kreirali su se uslovi za nastavak razvoja dualnog i preduzetničkog obrazovanja što zahteva više novca nego 2017. godine – kažu u Ministarstvu prosvete.

Kako oni objašnjavaju, pored implementacije i razvoja dualnog obrazovanja, nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja uključuje i druge aktivnosti.

- U 2018. godini fokus će biti na preduzetničkom obrazovanju koje obuhvata nekoliko oblasti na kojima će se raditi, poput karijernog vođenja i savetovanja, razvoja Nacionalnog modela studentskih praksi, finansijske pismenosti, učeničke zadruge… Aktivnosti u ovim oblastima obuhvataju izradu pravilnika, obuke za nastavnike, pisanje priručnika, održavanje diskusija, konferencija i saradnja sa domaćim i stranim ekspertima u ovim oblastima – ističu u Ministarstvu.

Jedna od stavki za koju je prvi put otvorena bužetska linija, i to u iznosu od 33.950.000 dinara, odnosi se na finansiranje strateških istraživačko razvojnih projekata sa Kinom.

- Na osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije Republike Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Narodne Republike Kine o zajedničkom finansiranju istraživačkih i razvojnih projekata, koji je potpisan u junu 2016. godine, biće finansirano pet trogodišnjih projekata. Oni će biti izabrani na osnovu evaluacije prijava pristiglih na Konkurs u dogovorenim prioritetnim oblastima, kao što su biomedicina, istraživanja lekova, poljoprivreda i hrana, robotika, obnovljivi izvori energije, nauke o materijalima, mašinstva, zaštite životne sredine, informacionih i komunikacionih tehnologija - nabrajaju u Ministarstvu.

Kako objašnjavaju, "na osnovu objavljenog konkursa za prijavu predloga strateških projekata, prioritet će biti dat zajedničkim istraživanjima i razvoju u prioritetnim oblastima, na osnovu usklađenih finansijskih resursa, a da se pri tome vodi računa i o efikasnoj zaštiti prava intelektualne svojine".

Kako je "Blic" prethodno pisao, budžet Ministarstva prosvete predviđen za putovanja u 2018. godini iznosi gotovo polovinu novca koji je predviđen za sva putovanja zajedno. Međutim, ministar Šarčević ističe da najveći deo novca odlazi na prevoz za 135.000 ljudi.

- Kada kažete da više od dve milijarde dinara imamo za putovanja, ispada da mi idemo na Mars sa tim parama, a zapravo Ministarstvo koristi samo 34 miliona za putovanja, sve ostalo se koristi za prevoz. Tu spada i prevoz od Karaburme do Resnika i sve što se prevozi po Srbiji i Kosovu i Metohiji, svaki radnik koji ide od Resnika do Zvezdare, ili iz Leskovca u Vranje - ističe ministar prosvete i dodaje da je ministarstvo prosvete zapravo najmanje putuje.

Izvor: Blic.rs