Zaštitnici Đerdapa

Danas će širom sveta biti obeležen Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, ustanovljen još 1972. godine u Stokholmu na prvoj Konferenciji UN o životnoj sredini.

Tom je prilikom usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

U Srbiji poslednje dve godine, Svetski fond za prirodu (WWF) sprovodi edukativni program Akademija za prirodu u koju je svake godine uključeno deset škola iz pet zaštićenih područja (Nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i Predela izuzetnih odlika Avala).

- Deca koja danas polaze u školu odrastaće u svetu veoma drugačijem od onog u kome mi danas živimo. Posledice klimatskih promena i prekomernog iskorišćavanja prirodnih resursa će se intenzivirati i stvoriće nove ekonomske, tehnološke i društvene potrebe. U Akademiji za prirodu želimo da deci kroz boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama, omogućimo da upoznaju prirodu koja ih okružuje. Da spoznaju da su njen nerazdvojivi deo, postanu odgovorni prema njoj i budu njeni ambasadori - kaže koordinatorka obrazovnih programa WWF-a u Srbiji, Sonja Bađura. 

Jedna od škola koje su u ovogodišnjem ciklusu Akademije za prirodu je OŠ “12. septembar” iz Majdanpeka koja je uoči Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine mališanima iz majdanpečke Predškolske ustanove predstavila projektni tim "Zaštitnici Đerdapa" i kroz interaktivnu radionicu na kreativan način predstavila svoj projekat koji se bavi zaštitom, očuvanjem i promovisanjem sova u Nacionalnom parku Đerdap.

- Osnovna škola "12.septembar" iz Majdanpeka predstavlja drugu generaciju ambasadora NP Đerdap i svoju ulogu ostvariće aktivnom zaštitom, očuvanjem i unapredjenjem populacije sova u NP Đerdap, kao i promovisanjem ideje o njihovoj važnosti i značaja u prirodi. Prirodne vrednosti sova i Nacionalnog parka promovisaćemo kroz nastavničku i vršnjačku edukaciju, tematsku nastavu, kreativnim radionicama, izradom školskih novina "Dani razigrani sa Zaštitnicima Đerdapa", javnim izložbama likovnih radova, učešćem na Novogodišnjem sajmu kao i posetom zaštićenog područja, kao i obeležavanjem važnih ekoloških dana. Projektni tim “Zaštitnici Đerdapa” želi da aktivnim radom i doprinosom razvije odgovoran odnos prema sebi i životnoj sredini, usmeravajući druge da budu društveno odgovorni i podstaknu sebe na jačanje ekološke svesti - kaže koordinatorka projekta, učiteljica Ivana Srbulović.

U Akademiju za prirodu je tokom protekle dve godine uključeno više od 300 učenika iz 20 škola iz deset opština u Srbiji. Ovim edukativnim programom WWF, pored ostalih aktivnosti, ostvaruje jedan od svojih prioriteta - obrazovanje o zaštiti prirode i životne sredine, što doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja na globalnom nivou, kao i nacionalne strategije o obrazovanju.

WWF takođe radi na razvijanju obrazovanih programa za posetioce zaštićenih područja, prvenstveno za đake i studente, koji kroz avanturu u prirodi bolje upoznaju zaštićena područja u Srbiji.

Izvor (tekst i foto): Danas.rs