Programiranje od petog razreda

Đaci petih i šestih razreda osnovnih škola počeli su da uče programiranje. Za petake informatika i računarstvo je obavezan predmet, a šestaci ga uče kao izborni.

Učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" već od petog razreda krenuli su stopama programera. Nastava im je prilagođena – programiranje je na srpskom jeziku, a imaju i potrebno predznanje.

Nastavu drže kvalifikovani nastavnici. Kako je ovo oblast koja se jako brzo menja, neophodna je, kažu, kontinuirana obuka kadrova. Nastavnici su zadovoljni, ali i spremni da uče zajedno sa đacima.

Nastavnik tehničkog obrazovanja i informatike Đura Pađan rekao je da su prvi koraci da učenici nauče prve strukture.

- U petom razredu se od njih očekuje da algoritme shvate kao linijsku jednu strukturu gde se naredbe završavaju jedna za drugom. I onda to vežbaju i realizuju te svoje ideje - naveo je Pađan.

Iz Ministarstva prosvete kažu da su takvi časovi važan korak ka digitalnoj transformacji našeg društva. Pomoćnik ministra za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović kaže da mora da se obezbedi kadar koji će u budućnosti omogućiti napredak zemlje.

- Napredak zemlje bez digitalizacije nije zamisliv i zato je ovo pravi korak da se, sa klasičnog znanja, gde se samo reprodukuje znanje, pređe na jedan nov način učenja, gde će deca naučiti da razmišljaju - naveo je Stojanović.

Kroz obuku za ovakav vid nastave do sada je prošlo oko osamsto nastavnika iz više od pet stotina škola u Srbiji.

Izvor: RTS.rs