Osnovna škola “Jovan Aranđelović” u novom ruhu

Učenici male seoske škole u Crvenoj Reci sada stiču znanja u obnovljenim učionicama, moderno opremljenom informatičkom kabinetu, a u parohijskom domu pored učionice za veronauku imaju i školski muzej.

Osnovna škola “Jovan Aranđelović” u Crvenoj Reci (opština Bela Palanka) dobila je novi izgled. U renoviranje matične škole uložena su značajna materijalna sredstva. Promenjen je krov, napravljen sanitarni čvor, nameštena PVC stolarija, promenjen nameštaj u učionicama, postavljena je toplotna izolacija, sređena fasada, urađene staze oko škole, obnovljeno stepenište ispred ulaznih vrata, postavljeni novi podovi, uvedeno parno grejanje i izgletovani i okrečeni zidovi učionica, kancelarija i hodnika.

Kako kažu u ovoj maloj seoskoj školi, naredna ulaganja biće usmerena na obnovu ostalih školskih zgrada u preostala tri sela kao i za dopunu nastavnih sredstava kojima bi se znatno olakšao rad zaposlenih.

- Osnovna škola “Jovan Aranđelović” izgrađena je 1926. godine  sredstvima stanovnika Crvene Reke i značajnim prilogom sveštenika Jovana Aranđelovića i njegovog oca Nikole. Školske 1926/27. godine počela je sa radom. Dugi niz godina uslovi za rad su bili veoma skromni. Kao matična škola, obuhvatala je učenike iz dvadesetak sela zapadnog dela opštine. Danas škola ima 90 učenika u četiri naselja, Crvenoj Reci, Naselju Dolac, i selima Vrandol i Tamnjanica, i pokušava da ide u korak sa ubrzanim razvojem i promenama u svim oblastima života. Pored redovnih predmeta učenici stiču informatička znanja u moderno opremljenom kabinetu – kažu u OŠ “Jovan Aranđelović” i dodaju da u parohijskom domu pored učionice za veronauku imaju i školski muzej.