Uskoro novi sazivi nacionalnih saveta

Novi sazivi Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) biće izabrani do sredine marta, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On kaže da je procedura predlaganja članova za NPS završena, kao i da su svoje kandidate za članove NSVO utvrdili Ministarstvo prosvete, Konferencija akademija strukovnih studija i Privredna komora Srbije, te da se čeka da predlog pošalje Konferencija univerziteta Srbije, kako bi izbor novih saziva ova dva tela na Vladu išao „u paketu“.

Podsetimo, po novim zakonskim rešenjima Nacionalni prosvetni savet i Nacionalni savet za visoko obrazovanje ne bira više Skupština Srbije već Vlada, na četiri godine. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa izuzetak da Vlada polovinu članova, odnosno 18 članova prvoimenovanog sastava NPS imenuje na dve godine.

Ministar prosvete kaže da nema svog favorita za predsednik NPS-a, a prema našim nezvaničnim saznanjima među najozbiljnijim kandidatima se pominju Radivoje Stojković, koga je za članstvo u Savetu predložila Zajednica gimnazija Srbije, kao i Milbor Saković, direktor Prve ekonomske škole, koji je takođe jedan od kandidata za člana NPS. Njega je, podsetimo, Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije u julu prošle godine predložio za predsednika umesto Aleksandra Lipkovskog, čiju je smenu tražio ministar prosvete. Međutim, parlament se nije izjašnjavao, jer je nakon toga usvojen novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je promenio sastav, izbor i nadležnosti NPS-a.

Izvor: Danas.rs