Avalomagija

Osnovna škola „Vojvoda Stepa“ iz Beograda postala je je ambasador zaštićenog područja Avale.

 „WWF akademija za prirodu“ je deo obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena    područja za prirodu i ljude“. Predeo izuzetnih odlika Avala je dobila drugu generaciju ambasadora, koji su obukom od 10. do 14. oktobra u Istraživačkoj stanici Petnica osnaženi da se aktivno uključe u očuvanje prirode i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti svog zaštićenog područja tako što će po povratku osmisliti i realizovati projekat koji će tom cilju doprineti.

Osnovnu školu „Vojvoda Stepa“ predstavljale su Anastasija Oluić, učenica šestog razreda, nastavnik razredne nastave Katarina Blanuša i nastavnik biologije Violeta A. Dupor.

Projekat OŠ ”Vojvode Stepe” pod nazivom “ Avalomagija – raskoš prirode, uzvišenost istorije i veličanstvenost culture” bavi se promocijom zaštićenog područja Avale i osvešćivanjem učenika, roditelja, lokalne zajednice o njenim blagodetima, lepotama, njenom značaju za sve građane koji žive na tom području i kulturno-istorijskom značaju. Različitim radionicama, ekološkim aktivnostima i edukacijom ovaj projekat trebalo bi da doprinese veću posećenost Avale. Cilj je da se kod učenika, roditelja i građana   probudi svest o značaju prirode koja nas okružuje i koja nam je neophodna za svakodnevne aktivnosti.

- Naša ambasadorska misija usmerena je na ostvarivanje saradnje, komunikacije sa drugim školama, lokalnom zajednicom, turističkom agencijom kroz zajedničke aktivnosti i edukacijom o značaju našeg područja. Projektom Avalomagija želimo da podstaknemo što veći broj učenika i građana da upoznaju prirodne lepote koje ih okružuju i da aktivno doprinesemo njenom očuvanju. Iako se ta lepota nalazi u našoj neporednoj blizini, ipak  je nedeovoljno istražena i posećena – kažu u OŠ „Vojvoda Stepa“.