“Dabar” – takmičenje uz koje se raste

Republički nivo takmičenja će biti održan 17. marta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kruševcu. Do sada je na takmičenju je učestvovalo više od 130.000 učenika, a na ovogodišnjem školskom nivou, čak 42.539 đaka i 650 mentora.

Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti “Dabar” ove godine obeležava svoj prvi mali jubilej, pet godina postojanja u Srbiji. Njegov cilj je promovisanje algoritamskog načina razmišljanja i računarskih i informatičkih znanja među učenicima svih uzrasta.

Ove godine republički nivo takmičenja će biti održan 17. marta u četiri grada istovremeno– Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kruševcu. Do sada je na takmičenju je učestvovalo više od 130.000 takmičara, a na ovogodišnjem školskom nivou, čak 42.539 učenika i 650 mentora (nastavnika i učitelja).

 - Takmičenje je u Srbiji po prvi put održano školske 2013/2014. godine, kada je učestvovalo 6.000 učenika iz 63 škole. Po broju prijavljenih škola i učenika bilo je jasno da kod nas postoji veliko interesovanje i potreba za ovakvim takmičenjem. Iz godine u godinu broj učesnika je rastao. Uspevali smo da tokom proteklih godina izborimo mesto među zemljama sa najmasovnijim učešćem, kao što su Francuska, Nemačka, 1USA, Ruska federacija, Britanija... – kaže za Školski portal Svetlana Jakić, nastavnica informatike i računarstva u OŠ ,,Nikola Tesla" u Vinči.

 U svim zemljama članicama Međunarodne “Dabar” organizacije druga nedelja novembra proglašena je za World-Wide BEBRAS week, tokom koje se širom sveta organizuje takmičenje. Neke zemlje, među kojima i Srbija, taj školski nivo takmičenja su produžile na dve sedmice. U prvoj sedmici takmiče se učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole, a na osnovu ostvarenih rezultata, najbolji se plasiraju na republički nivo takmičenja. 

Druga takmičarska sedmica je rezervisana za  učenike nižih razreda osnovne škole.

- Neprocenjivo je videti to ushićenje i istovremeno ozbiljnost sa kojom ovi mališani pristupaju takmičenju, a potom i radost koju pokazuju kada im škola dodeli zahvalnice za učešće. Uključivanjem ovog uzrasta, potpuno spontano se nametnuo slogan koji opisuje  takmičenje „Dabar je takmičenje uz koje se raste!“ – ističe Jakšić i dodaje da ono namenjeno svim učenicima, a ne smo talentovanim.

Želja im je, kako kaže, da što više dece uvidi da se sa informatičkim problemima susreću u svakodnevnom životu i da ih je moguće sa lakoćom rešavati. Ovo je i način da se otkriju telenti koji nisu na prvi pogled vidljivi, da se razvije takmičarski duh i  probudi  radoznalost kod dece.

Pored ogranizovanja takmičenja, udruženje IT-UPS (Informacione tehnologije-Udruženje profesora Srbije) ima obavezu da učestvuje u aktivnostima Međunarodne “Dabar” organizacije. Prethodne godine uspeli su da obezbede i učešće predstavnika Udruženja na Međunarodnoj radionici zadataka u Italiji (Bebras Task Workshop). Od 29. maja do 2. juna, učestvovali su predstavnici iz 54 zemalje, a svih šest naših zadataka je visoko ocenjeno i ušlo je u međunarodu bazu zadataka za takmičarsku 2017/2018. godinu.

- Posebno bih istakla da je zadatak kolege Milana Lukića, nastavnika informatike i računarstva iz OŠ ,,Dositej Obradović" u Kruševcu izabran za najbolji u konkurenciji od 254 zadataka iz 54 zemalje. Ništa manje značajno nije i činjenica da je ovom prilikom udruženju IT-UPS unapređen status, od člana posmatrača postali smo zvanični članovi – navodi naša sagovornica.

Drugu godinu zaredom Izdavačka kuća BIGZ školstvo je prijatelj takmičenja "Dabar".