Festival lutkarskih predstava „BLUETA“

Mala, ali kreativna škola „Vuk Karadžić“ iz Stojnika 12. aprila po prvi put organizovaće lutkarski festival osnovnih škola.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Stojnika pokrenula je jedan neobičan projekat pod nazivom „BLUETA“. Reč je o festivalu lutkarskih predstava, koji će biti održan 12.aprila u ovoj maloj, ali izuzetno kreativnoj školi.

- Želimo da kod učenika i njihovih učitelja i nastavnika kroz organizaciju i realizaciju festivala podignemo svest o potrebi za kulturom. Osim toga učenici bi pohađali i edukativne radionice izrade lutaka, a kod njih bi razvijali kreativnost i originalnost, usmeravali ih na pronalaženje i stvaranje dramskih tekstova za decu, osposobljavali ih za saradnju i međusobno poštovanje – kažu organizatori.

Časovi bi, prema njihovim rečima, bili dosta zanimljiviji, priredbe kreativnije i lepše. Festival je osmišljen kako bi motivisao učenike i njihove učitelje i nastavnike.

- Pre druženja i radionica realizovaće se revijalni deo takmičenja lutkarskih predstava kada će najbolji tekstovi biti prikazani uz pomoć lutaka. Na ovaj način smo učenike postakli i da pišu, ali i da prave lutke uz pomoć kojih će napisani tekst da prikažu, da ih prilagode svojim karakterima i da ih na kraju i odglume. Pojačali bi vannastavne aktivnosti u školama, a učenicima bi sigurno sve to bilo izuzetno zanimljivo i sigurni smo da bi sa velikom motivacijom i predanošću učestvovali u ovom projektu – dodaju naši sagovornici.

Nagrade će biti dodeljene za najbolji tekst, najbolju lutkarsku predstavu, najkreativniju lutku.