Frankofonija u Kragujevcu

Učenici devet škola potrudili su se da na najlepši način afirmišu francuski jezik i njegovu kulturu. U tome su im se pridružili i predškolci jednog kragujevačkog vrtića.

Treća po redu Frankofonija održana je 29.3.2018. u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Kragujevcu. U manifestaciji je učestvovalo 9 škola i jedan vrtić, a cilj je bio afirmacija francuskog jezika, njegove kulture i lepote. Najmlađi učesnici su bili predškolci vrtića „Đurđevdan“, čiji je hor izveo pesmu „Savez- vous planter les choux?“.

Najstariji su bili strudenti sa FILUM u Kragujevcu. Kroz igru,pesmu i kreativnost učenici su sa svojim profesorima uspeli da približe svu lepotu francuskog jezika. Veoma emotivnu pesmu Lare Fabijen izvela je učenica Prve kragujevačke gimnazije, bivša pobednica Frankofone pesme u Beogradu. Svoj izuzetan talenat za glumu predstavila je glumačka sekcija OŠ „Stanislav Sremčević“ kroz predstavu „Uspavana lepotica“.

Ovom priliko održan je i likovni konkurs „ Kako vidim Pariz?“, a najboljih šest radova nagrađeno je knjigom. Učenici, profesori i gosti su uživali u današnjoj manifestaciji i, kako kažu, jedva čekaju sledeću godinu za nove pesme i predstave.