Đaci diskriminisani zbog preklapanja takmičenja

Predstavnici Društva fizičara Srbije i Društva za srpski jezik i književnost razmatraju mogućnost pomeranja satnice državnog takmičenja iz fizike i okružnog iz srpskog jezika koja se održavaju 28. aprila.

Time bi se omogućilo učenicima osnovne škole koji su se plasirali na ta dva takmičenja da izađu na oba.

Učenicima koji učestvuju na državnom takmičenju iz fizike u Paraćinu omogućilo bi se da u istoj školi polažu i test iz srpskog jezika, potvrđeno je Danasu u ta dva stručna društva.

Kako saznajemo od zamenice predsednika Društva za srpski jezik Ane Batas, opcija o kojoj se razmišlja je da takmičenje iz srpskog jezika počne u devet sati, ili čak u 8 i 30, a takmičenje iz fizike u 11 sati. Ona kaže da pomeranje satnice takmičenja iz srpskog na 13 ili 14 sati (po završetku fizike) ne bi odgovaralo đacima koji su se plasirali na okružno takmičenje iz geografije koje se takođe održava istog dana, sa početkom u 13 sati. Međutim, čak i da se usvoji gore pomenuto rešenje, na takmičenju iz srpskog jezika ne bi mogli da učestvuju đaci plasirani na državno iz fizike koji u Paraćin stižu na sam dan održavanja takmičenja.

Ovo je samo jedan u nizu primera koji se iz godine u godinu ponavlja i na koji su mnogo puta ukazivala pojedina stručna društva, ali nadležni problem ne rešavaju. Na najnoviji slučaj skrenuo je pažnju nastavnik iz jedne osnovne škole, koji pita „čemu služe pravilnici stručnih društava kada se na najvišim nivoima ne mogu pojaviti učenici koji su se svojim rezultatima na njih plasirali“. On ukazuje da su i prošle godine osujećeni učenici koji su se plasirali na državno takmičenje iz fizike i okružno iz srpskog jezika, jer je takođe došlo do preklapanja termina.

Predsednik Društva fizičara Srbije Ivan Dojčinović kaže da se problem preklapanja termina održavanja takmičenja lako može rešiti dogovorom, ali da stručna društva nemaju sagovornika.

– Ministarstvo prosvete ne uvažava mišljenje ne samo Društva fizičara Srbije već uopšte stručnih društava. Imam utisak da svake godine drugi referent u Ministarstvu radi kalendar takmičenja. Stručna društva šalju svoje predloge do 15. jula, i mi gledamo da se uskladimo sa takmičenjima iz matematike i informatike, a potom se dogodi da Ministarstvo krajem godine objavi kalendar u kojem nijedan naš predlog nije usvojen. Siguran sam da se ovaj problem može rešiti ako predstavnici svih stručnih društava sednu za isti sto. Termini se mogu uskladiti. Na nekim takmičenjima ne učestvuje veliki broj učenika i mogu da se održe i preko radne nedelje u popodnevnim satima – ističe Dojčinović, navodeći primer da je prošle godine jedno od takmičenja iz fizike održano u četvrtak.

O tome kako se radi kalendar svedoči i primer opštinskog takmičenja iz fizike koje je bilo zakazano za 10. februar dok su učenici bili na zimskom raspustu (tačnije vikend pred početak drugog polugodišta), a termin je naknadno pomeren.

U Ministarstvu prosvete kažu da je praksa da se takmičenja i smotre organizuju subotom i nedeljom proistekla iz nejednakih uslova u kojima rade škole, kao i neophodnosti da istog dana i u isto vreme u celoj državi bude organizovano takmičenje iz određene oblasti. To se, pre svega, odnosi na opštinska i okružna takmičenja.

– Treba imati na umu da su organizatori većine takmičenja stručna društva, da su njihovi članovi zaposleni na drugim poslovima, te je moguće da se angažuju na takmičenjima samo neradnim danima – kažu u Ministarstvu.

Izvor: Danas.rs