Kvalitetno obrazovanje temelj uspešnog društva

Premijerka Ana Brnabić ističe da Vlada Srbije mora da odgovori na izazov kako školovati mlade za zanimanja koja će postojati u budućnosti.

Govoreći na konferenciji "Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost", Ana Brnabić je ukazala da se u svetu dešavaju velike promene koje su izazvane novim tehnologijama.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, današnji osnovci će se baviti zanimanjima koja danas ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

Neka od novih zanimanja, kaže Brnabićeva, biće na primer stručnjak za produženje života, virtuelni advokat, specijalista za teleportaciju, programer za stres, robotski veterinar, uzgajivač veštačkih organa.

- Razvojem novih tehnologija očekuje se da će današnji mladi raditi u više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost. Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna Vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo - navela je premijerka na konferenciji o obrazovanju.

Dodala je da mlade danas treba učiti univerzalnim veštinama koje će im biti korisne, kao što su veštine rešavanja problema, kritičkog i analitičkog razmišljanja.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije žali da kreira društvo zasnovano na znanju u kome su ljudi, njihove ideje i inovacije pokretač razvoja.

Govoreći šta je sve Vlada Srbije uradila u prethodnom periodu, Brnabićeva je ukazala da su stvoreni uslovi da od 1. septembra 2018. godine programiranje postane obavezan predmet u osnovnim školama.

- U osnovnim školama u Srbiji danas deca uče na osnovu namodernijeg programa i nastavnici su obučeni da tako predaju - rekla je premijerka.

Navela je da je ove godine fokus na reformi gimnazija i da se u ovom trenutku 69 gimnazija prijavilo za specijalno odeljenje za informacione tehnologije.

Podsetila je da je Vlada uvela dualno obrazovanje u koje je uključeno 128 škola i 4.500 učenika, a plan je da se uključi i finansijsko opismenjavanje mladih.

Kako je rekla, novi planovi i programi podrazumevaju veći broj izbornih predmeta.

Brnabićeva je naglasila da će od 1. septembra 2018. godine oko 3.000 nastavnika predavati u 2.000 digitalnih učionica uz pomoć digitalnih materijala, jer iz digitalnih udžebnika deca bolje uče i pamte.

- Za godinu i po do dve godine, školski sistem će u potpunosti koristiti digitalni materijal po čemu će Srbija biti u vrhu Evrope - rekla je Brnabićeva i dodala da je za to potrebna informatička struktura, te da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom za nabavku novih kompjutera i obezbeđivanje brzog interneta, a vrednost projekta je oko 70 miliona evra.

Poručila je da će se Vlada Srbije više posvetiti razvoju nauke i najavila formiranje fonda za nauku koji bi trebalo da počne sa radom iduće godine.

- Srbija je krenula putem promena. Nekada su one teške, nekada zastanu, ali sve dok budem privrženi njima, imaćemo šta da ostavimo generacijama - zaključila je Brnabićeva.

Izvor: rts.rs