Svako drugo dete dnevno na internetu više od četiri sata

Svako drugo dete od sedam do 15 godina u Srbiji provode više od četiri sata dnevno na internetu, pokazalo je istraživanje o bezbednosti dece na internetu.

Svako drugo dete od sedam do 15 godina u Srbiji provode više od četiri sata dnevno na internetu, pokazalo je najnovije istraživanje o bezbednosti dece na internetu. Istraživanje o bezbednosti dece na internetu je sprovedeno onlajn od 2. do 10. aprila, a učestvovalo je oko 2.000 roditelja.

Prema rezultatima istraživanja, svako drugo dete starosti od sedam do 15 godina na internetu se zadržava više od četiri sata dnevno, a čak 71 odsto roditelja smatra da je to previše vremena provedenog na mreži.

- Nedostatak socijalnih veština i formiranje lažne slike mogu lako da uvedu dete u apatiju, beznađe, pad raspoloženja. Pored toga, čini se da su deca sama u ovome i da roditelji ne mogu da ih prate jer bi, pokazalo se, čak 76 odsto roditelja volelo da ima veću kontrolu nad sadržajima kojima pristupaju njihova deca - ističe izvršni direktor Psihološkog savetovališta "Centar" u Beogradu Irena Verner i dodaje da deca vreme najčešće provode na Jutjubu, društvenim mrežama ili igrajući onlajn igrice.

Iako se čini da je reč prevashodno o zabavnom ili edukativnom sadržaju, neophodno je u obzir uzeti i da na internetu postoji mogućnost nekontrolisanog širenja i zloupotrebe informacija. Sa druge strane, deci je za razvijanje socijalnih i emocionalnih utisaka, koji su u osnovi razvoja socijalnih veština, neophodno da vreme provode sa svojim vršnjacima uživo, a ne isključivo u virtuelnom druženju, navodi se u rezultatima istraživanja.

Izvor: Novosti.rs