Festivali naši nasušni

Dokaz da možemo da pomeramo granice kada to i ne slutimo i učimo jedni od drugih, bio je vidljiv svih ovih godina. Tako je i na ovogodišnjem, četvrtom po redu Festivalu matematike NIMAT, koji će biti održan 12. maja u Nišu.

Ko je pokušao da uradi nešto slično zna sa koliko se problema može susreti. Neke predvidiš, a neke ne možeš ni da naslutiš. Svake godine, evo već četiri zaredom, borimo se i istrajavamo uprkos svemu i svakome ko nam svesno ili nesvesno otežava put do ostvarenja Festivala matematike. Mesecima traju pripreme, dogovaranja, organizacija, pisanje, pozivanje kolega na saradnju i druženje, promocija, ubeđivanje, konstruktivan rad da bi sve to stalo u sedam interaktivnih sati kada se ništa od toga ne vidi. Svi zadovoljni, sve teče po planu, osmesi na licima posetilaca, učesnika i onih najbitnijih - dece. Mnogo raznovrsnih aktivnosti koje je svojim vršnjacima ponudilo oko dve stotine dece vršnjačkih edukatora. Zbrajali, razbrajali, delili, množili, skplapali, rasklapali, učili. Kao što reče moja divna koleginica Nataša Belić ,,puno sam naučila od tvoje dece”. Dokaz da možemo da pomeramo granice kada to i ne slutimo, da učimo svi od svakog, mlađi od starijih i stariji od mlađih, kada deca postaju učitelji, a učitelji đaci je bio vidljiv svih ovih godina na Festivalu.

Dobra atmosfera, saradnja, prisnost, jedinstvo u različitosti, druženje, deljenje iskustava i primera dobre prakse okupilo je oko stotinu kolega učitelja i nastavnika koji su imali isti cilj i koji  uspešno ostvarujemo. Sklopljeno je mnogo novih prijateljstava, ugovorena dalja saradnja, razmenjeni mnogi sadržaji. Nikakvih predrasuda i prepreka nije bilo. I ove godine Festival ima međunarodni karakter. Pridružile su nam se kolege, eminentni stručnjaci iz različitih oblasti nauke koje povezuju nauku putem teorijskih predavanja i Skajp uključenja podelili sa učesnicima Festivala. Ko ne dođe, propustiće  mnogo toga. Dogodine nastavljamo sa ovakvim druženjem i najavaljujemo da možete da se pripremate za ,,MATEMATIKA U MAJU 5" i postanete deo dobrog tima koji pomera granice u Nišu kada je matematika u pitanju.

Ove godine, između ostalog, imamo koleginicu sa svojih dvanaestoro đaka iz Budimpešte, a 14. maja eksluzivno gostovanje i  predavanje prof. dr Pankaj Jain-a, pod nazivom "Prebrojavanje i upoređivanje beskonačnih skupova". Dr Jain je predavač na Južnoazijskom univerzitetu u Delhiju, u Indiji.

Tematski okvir ovogodišnjeg druženja je život i delo Mihajla Petrovića Alasa, te se ove godine naš Festival realizuje pod nazivom ,,Matematičko tALASanje”.

Tim NIMAT-a (Niška matematika) koji  sve ovo organizuje je pokazao da se bez ičije finansijske podrške može ostvariti ovako nešto. Niko još nije prepoznao značaj ovog  međunarodnog Festivala da bi mogli mnogo lakše da dišemo tokom organizacije i da deci učesnicima obezbedimo topli sendvič. Nažalost, ali sa zadovoljstvom, zbog dece koja su bila i biće  sa nama, i to smo podneli. Jedini koje nam ove četiri godine pruža bezrezervnu podršku je Regionalni centar Niš koji nam ustupa svoje prostorije i pruža nam logističku podršku u potrebnoj opremi.

Suzana Miljković