Racionalizacija škola u Srbiji

U krajevima Srbije gde su škole razuđene u planu je i vertikalno spajanje, pa će ubuduće u jednoj ustanovi biti smešteni i osnovci i srednjoškolci.

Spajanja škola dovešće do podizanja kvaliteta obrazovanja, pa su napravljeni i kriterijumi na osnovu kojih će se đaci prebacivati iz jedne škole u drugu. U prvoj fazi optimizacije, od 38 škola sparivanjem će se doći do 19.

- Recimo, u Užicu su škole veoma razuđene, ima dosta izdvojenih odeljenja po selima. Razredi u kojima je troje ili petoro dece će se gasiti, a ta deca će biti upisivana u škole u velikim centrima - navodi sagovornik "Blica" iz Vlade Srbije.

Jedini razlog je, kako kaže, podizanje kvaliteta obrazovnog sistema i socijalizacija dece koja su do sada išla u odeljenje sa dvoje, troje drugara.

- Nema razloga za paniku. Svoj toj deci biće obezbeđen autobuski prevoz od kuće ili iz određenih sabirnih centara do škole - navodi sagovornik.

Optimizacijom osnovnih škola baviće se jedinice lokalnih samouprava, a srednjim školama Ministarstvo prosvete, odnosno Vlada.

Izvor "Blica" objašnjava da su mesecima rađene ozbiljne terenske analize zarad postizanja višeg kvaliteta.

Ova reforma neće podrazumevati smanjenje broja zaposlenih u školstvu.

- Svi nastavnici će biti "prepakovani", niko neće ostati bez fonda časova. Namera nam je da se administracija dovede na optimalni nivo.

Promene se neće odraziti na julski upis đaka.

Lokalne samouprave su imale prvi rok do 15. maja da daju svoj plan racionalizacije i optimizacije, ali je na poziv odgovorilo tek nekoliko njih. Zakonski rok je do marta 2019. godine, pa se očekuje da do tada ceo proces bude završen.

Ovde je reč o horizontalnoj optimizaciji koja podrazumeva spajanje osnovnih škola sa osnovnim ili srednjih sa srednjim. Međutim, kako "Blic" saznaje, u planu je i vertikalna optimizacija, pa će se ubuduće događati da se u istoj zgradi spoje osnovna i srednja škola.

- Očekuje se da u drugoj fazi bude spojeno 30 osnovnih i srednjih škola i formirano 15 mešovitih u opštinama i gradovima širom zemlje - navodi sagovornik iz Nemanjine 11.

Ministarstvo prosvete će svoj predlog izneti Vladi Srbije tokom leta, nakon čega bi trebalo da bude usvojen Akt o mreži javnih srednjih škola.

Cilj optimizacije mreže škola je, pre svega, unapređenje kvaliteta sistema obrazovanja kroz poboljšanje efikasnosti, stvaranje kvalitetnijih uslova za rad i učenje, ali i uštede. Ovim uštedama neće doći do smanjenja nastavnog kadra. Sva odobrena odeljenja će i dalje biti finansirana. Spajanjem obrazovnih ustanova doći će do smanjenja troškova za tekuće održavanje objekata, a poboljšaće se uslovi u ustanovama u kojima se odvija nastavni proces.

Izvor: Blic.rs