Bez muke do poena iz matematike

Test iz matematike bio je lakši nego srpski i neuporedivo jednostavniji nego na probnoj maloj maturi, slažu se učenici beogradske OŠ „Josif Pančić“.

Najviše muke zadali su im zadaci iz geometrije, koji su sa naprednog nivoa, a neki su imali problema s poslednjim zadatkom, u kojem je trebalo da najpre razumeju šta se od njih traži i da reše proporciju.

– Meni je težak bio samo poslednji zadatak gde se tražilo da se izračunaju procenti, sve drugo je bilo lako – rekla nam je Iva Milanović, učenica ove škole koja planira da upiše Četvrtu ili Trinaestu beogradsku gimnaziju.

Njeni drugovi, koji za sebe kažu da su dobri matematičari, iznose zapažanja da 20. zadatak na testu uopšte nije bio komplikovan, „jer je trebalo samo da se razume“.

– Meni je najteža bila geometrija. Očekujem oko 10 poena i nadam se da ću imati dovoljno bodova da upišem medicinsku školu – ističe učenica Marija Milojević.

Njen vršnjak Aleksa Petrov takođe se požalio na zadatak iz geometrije, ali veruje da će osvojiti 17 ili 18 poena i da će uspeti da upiše Petnaestu gimnaziju.

Opšti utisak, koji nastavnici sa kojima smo razgovarali ne žele javno da iznose, je da su sastavljači testa iz matematike poslušali sugestiju Ministarstva prosvete da bi završni ispit iz ovog predmeta trebalo da bude za nijansu lakši nego što je bio na probnom. Kako kažu, u ovom trenutku je rano za ocenu da li se otišlo previše u drugom smeru, a o tome će moći da sude tek kada budu objavljeni rezultati za celu Srbiju.

Predrag Terzić, nastavnik matematike iz OŠ „Jovan Miodragović“ i predsednik beogradske podružnice Društva matematičara, koji godinama unazad prati završni ispit, za Danas komentariše ovogodišnji test:

– Mislim da su zadaci bili jednostavniji nego na probnom završnom ispitu i prihvatljivi za rad. Čak i geometrijski problemi nisu bili preteški, ali se moralo razmišljati. U poslednjem zadatku se tražilo najpre razumevanje teksta, dok je u 17. zadatku dat malo duži izraz. Sve u svemu, na testu je bilo 15, 16 laganih zadataka. Za onog ko je išta radio tokom osam godina, završni ispit iz matematike je bio prilično jednostavan – smatra Terzić.

Direktor OŠ „Josif Pančić“ Milan Bajić potvrđuje za Danas da je i drugi dan testiranja prošao bez problema. U ovoj školi završni ispit polaže 151 osmak. Testovi iz srpskog su pregledani, ali će biti dešifrovani tek kada se završi rešavanje kombinovanog testa. Ipak, prvi rezultati u ovoj školi su ohrabrujući – nema učenika sa nula poena iz srpskog, nekoliko je uspelo da reši test bez greške, a dosta đaka je osvojilo 18 i 19 poena

Učenici će danas rešavati kombinovani test sa zadacima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Preliminarni rezultati završnog ispita znaće se 22. juna.

Izvor: Danas.rs