Članstvo u CERN-u važno za nauku, obrazovanje i privredu

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je tokom posete Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), da je punopravno članstvo u toj organizaciji važno za srpske naučnike, univerzitete, obrazovanje, ali i privredu.

Predsednica Vlade je istakla da će Srbija, koja se nada punopravnom člnastvu krajem ove ili početkom naredne godine, postati tek 23 zemlja članica u CERN-a, što nije pošlo za rukom ni nekim državama članicama EU.

Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarali su sa rukovodstvom CERN-a, ali i videli kako se odvijaju pojedini projekti i eksperimenti, poput CMS, ali i Atlas eksperimenta na kojem su angažovani i srpski naučnici, posetili "fabriku" u kojoj se proizvode veliki magneti za detektore i instrumente koji se koriste u eksperimentima.

Premijerka Brnabić je istakla da je upravo učešće naših naučnika i istraživača jedna od najvažnijih stvari zbog kojih Srbija treba da postane punopravni član CERN-a.

"To će mnogo značiti za našu zemlju, biće velika referenca našim fakultetima, istraživačima, privredi i jedva čekam da završimo posao, da se zastava Srbije podigne ovde sa drugim članicama. Mislim da je to mesto koje Srbija zavređuje i da se ovde to prepoznaje", rekla je Brnabić.

Tokom posete, potpisan je i Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije u CERN-u.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je sa direktorkom za međunarodne odnose u CERN-u Šarlotom Varakaule potpisao Memorandum, izjavio je da je važno da postoji kontinuitet u međunarodnom usavršavanju nastavnika uz Srbije.

Obuka srpskih nastavnika u CERN-u doprineće ne samo da prenesu đacima još znanja iz fizike, matematike, prirodnih nauka već i da više popularizuju nauku u Srbiji.

Toga je, podseća, bilo i ranije, ali će zahvaljujući sporazumu to sada, ta edukacija po prvi put biti organizovana tako da Ministarstvo prosvete pravi uslove i pravila, pa će nastavnici moći da idu bolje organizovani i u većim grupama.

Dodao je da je grupa naših nastavnika, koja trenutno boravi na obuci, zadovoljna, te da uče da prenose znanje, onako kako se radi u najkvalitetnijim centirma, poput CERN-a, a onda ta znanja prenose našim učenicima i podstiču im ljubav za fiziku.

"Srbija je zemlja talentovanih ljudi, imamo nadarene za matematiku, ali i fiziku, i po novim modelima u obrazovanju oni će nova znanja koristiti za rad na različitim projektima, da se opredeljuju za prirodne nauke, tehniku, za ono što je 4.0 revolulcija", rekao je ministar.

 

Izvor: blic.rs