Kako se rešiti loših navika u učenju?

Škola je krenula, a smeše se i prva propitivanja i kontrolni zadaci. Treba zagrejati stolicu.

Loše navike

Kako biste zaista učili, potrebno je da se rešite loših navika, koje vas ometaju u tom procesu. Rešite se loših navika i iskoristite sav potencijal.

Odlaganje

Ne čekajte poslednji trenutak da sednete da učite. Odlaganje tog zadatka, učiniće njegovo sprovođenje težim. Ponovite lekciju koju ste radili u školi čim dođete kući i budite spremni za naredni čas.

Odvlačenje pažnje

Pažnju najbolje kradu televizija, muzika i pametni uređaji. Treperenje svetla i razni zvuci usporavaju proces učenja i umanjuju sposobnost čitanja, pokazala je studija. Pokušajte da se uzdržite od gledanja televizije dok čitate gradivo.

Nedostatak organizacije

Vodite računa o rasporedu časova i o svom priboru. Napravite funkcionalan kalendar učenja, koji će sadržati sve zakazane kontrolne zadatake, pismene zadatke i najavljena propitivanja. Organizacija i disciplina će vam u velikoj meri olakšati školsku godinu.

Loša ekipa za učenje

Učenje u društvu može biti jako korisno, ali ako je u pitanju odgovarajuće društvo. Naime, neće vam odgovarati drugari koji nisu fokusirani na gradivo i koji su došli da se zabavljaju, a ne da uče.

Internet

Komuniciranje preko društvenih mreža, sms-ovanje i sve ostalo vezano za društvene mreže, mobilni telefon i internet predstavlja veliku distrakciju. Sklonite sve uređaje tokom učenja, a internet koristite samo ako vam je potrebno za dodatno istraživanje gradiva.

Izvor: osnovneskole.edukacija.rs