“Evropska nedelja programiranja“

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poziva škole, udruženja i pojedince da se i ove godine uključe u „Evropsku nedelju programiranja“, koja će trajati od 6. do 21. oktobra 2018. godine.

Četvrtu godinu zaredom, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučuje učešće u ovom događaju i podržava promociju programiranja, digitalne pismenosti i unapređenja osnovnih informatičkih znanja i veština svih učenika.

Od 2013. godine, kada je „Evropska nedelja programiranja“ pokrenuta, ova manifestacija prisutna je u preko 50 zemalja sveta. Prošle godine, samo u Srbiji je realizovano preko 300 različitih aktivnosti.

Realizaciju ovogodišnje „Evropske nedelje programiranje“ podržaće i neprofitne organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Fondacija Petlja, sa kojima Ministarstvo intenzivno sarađuje.

Ove organizacije pozivaju vaspitače i nastavnike da se uključe u akciju „Budimo pametni: Kreativno programiranje na Petlji“. Akcija za cilj ima da okupi više od 10.000 učenika zainteresovanih za programiranje. Učešćem u akciji, vaspitačima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama biće predstavljen niz predloga konkretnih aktivnosti koje mogu da realizuju tokom „Evropske nedelje programiranja“, uz poseban segment koji će se odnositi na nastavnike u specijalizovanim IT odeljenjima.

Predlozi konkretnih aktivnosti, kao i smernice za njihovu registraciju i umrežavanje sa drugim učesnicima akcije, biće predstavljeni na vebinaru koji će za sve zainteresovane nastavnike i vaspitače biti organizovan u ponedeljak, 8. oktobra od 20.00 časova. Više informacija o ovoj akciji, kao i formular za obaveznu registraciju dostupni su na www.budimopametni.rs. Rok za registraciju je ponedeljak, 8. oktobra u 15.00 časova.

Dodatne informacije o „Evropskoj nedelji programiranja“ dostupne su na www.codeweek.com (moguće je odabrati prikaz na srpskom jeziku), www.codeweek.rs i  www.facebook.com/CodeWeekSerbia.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja