U susret Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Od 21. do 28. oktobra biće održan 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom „Radost čitanja”.

Okupljanje zaljubljenika u pisanu reč na Beogradskom sajmu već tradicionalno je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u regionu. Tokom sajamskih dana ljubitelji književnosti moći će da steknu uvid u ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po sajamskim cenama, upotpune biblioteke najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim antikvarnim knjigama i klasicima svetske književnosti.

Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će imati mogućnost da prisustvuje brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnim društvenim pitanjima i obeležavanju jubileja.

Ovogodišnji počasni gost biće Kraljevina Maroko, koja će predstaviti svoju viševekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti. Uz goste iz Kraljevine Maroko, u sajamskom programu učestvovaće peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek i američki pisac Piter Bret.

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. Biće predstavljene i mnogobrojne sajamske izložbe, organizovane u čast aktuelnih jubileja.

 

 

Ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar, predviđeni su za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Školski dan biće organizovan u četvrtak, 25. oktobra. Tada će biti upriličene organizovane posete učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju posebno sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.