Utisci sa 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Postoje u našim životima određeni praznici i porodične svetkovine kojima se radujemo, jer mnoge drage rođake ili poznanike samo tada imamo prilike da vidimo, da sednemo i lepo se ispričamo. Živimo brzo, dani se smenjuju jedan za drugim, obaveze takođe. A onda shvatimo da se bliži taj dan - slava ili rođendan kod nekih dragih ljudi... i radujemo se prilici koja će se ukazati. Prilici da se opustimo, nasmejemo, provedemo vreme sa onima koji su nam dragi.

Iz sličnih razloga se radujem i Sajmu knjiga jer znam da ću tamo sresti mnoga draga lica: kolege s fakulteta, svoje profesore, bivše učenike, nastavnike koji su meni predavali, saradnike, prijatelje, poznanike... Divan je osećaj kada učenicima koje vodim mogu da kažem: „Deco, da vas upoznam: ovo je moja razredna.“ Oni gledaju u čudu, valjda im je  neobično to što je i razredna nekada imala razrednu. :)

Ono zbog čega još idem na Sajam, pored knjiga koje me interesuju, jeste i inspiracija. Iako upotreba novih tehnologija u nastavi umnogome zavisi od tehničke opremljenosti škole, na šta nastavnik ne može da utiče, ono na šta može jeste priliv novih ideja i kreativnosti koje će pronaći baš na Sajmu knjiga, na štandovima mnogih izdavačkih kuća. Jedna od njih je i izdavačka kuća BIGZ školstvo koja je ove godine na Sajmu predstavila digitalne udžbenike i digitalnu učionicu. Pored toga, tu su i nova izdanja za prvi i peti razred osnovne škole, pripremljena u skladu sa novim nastavnim programima. U okviru predstavljanja digitalne učionice, videli smo kako škola u 21. veku može i treba da izgleda. Naime, u saradnji sa MozaBook-om, BIGZ školstvo nam je pripremilo mnoštvo materijala za savremeno učenje i nastavu u osnovnoškolskom obrazovanju. Lekcije više nisu samo mrtvo slovo na papiru. Zahvaljujući ovim multimedijalnim sadržajima one su postale žive, interesantne i predstavljaju pravi doživljaj za učenika, nešto što u potpunosti okupira njegovu pažnju... Gledali smo interaktivne 3D animacije, floru i faunu, virtuelno smo se prošetali kroz predele iz čitavog sveta. Na kraju smo zaključili da ovaj obrazovni prezentacioni softver koji nudi BIGZ školstvo predstavlja pravu malu revoluciju u nastavi kod nas, ali i veliku pomoć nastavnicima jer je, osim što nudi zanimljive interaktivne sadržaje, izuzetno jednostavan i praktičan za upotrebu.

Zainteresovane đake, iz mnogo razloga, obavezno vodim na Sajam knjiga. Jedan od njih je i taj što im je, kako kažu, u društvu drugara iz škole lepše i zabavnije. Gledam ih kako istražuju po štandovima, komentarišu, polemišu. Srećemo se u onom mnoštvu, hvale se onim što su kupili, razmenjujemo utiske. Pričaju mi da su videli Ljubivoja Ršumovića uživo (kad bi inače imali priliku?!), Jasminku Petrović i neke druge poznate ličnosti. Komentarišemo gde je šta povoljnije. Ponosni su na to što su otkrili deo u kom se prodaju isključivo antikvarne knjige. Kupujemo i poneki strip. Šalimo se na račun čuvenih preskupih pljeskavica... Još kad nas vreme posluži i bude lepo i sunčano – kao što je bilo ovih dana, zaista ne bih mogla da zamislim lepši provod sa svojom decom. Zato jedva čekamo sledeću godinu i novi „Školski dan“. Do tada ćemo uživati u naslovima koje smo ove godine izabrali...

Jelena Bratić