IZLOŽBA NARODNOG VEZA

Kolo srpskih sestara iz Požarevca je u OŠ „Desanka Maksimović“, tokom novembra 2018. godine, u okviru projekta „Plava ptica“, a povodom Novembarskih dana kulture,  organizovalo radionicu Narodnog veza i heklanja. Učenice 4. razreda imale su posebnu čast i privilegiju da od članica ovog humanitarnog udruženja nauče jednu skoro zaboravljenu tehniku, narodni vez i heklanje. Vezom su nekada žene  „iskazivale umetnost, ljubav, umeće koje su prenosile sa generacije na generaciju“, a uz njihovu veliku pomoć i neizmerno strpljenje, uspele su da makar na tren sačuvaju ovu veštinu od zaborava. U ovim aktivnostima učestvovale su sve devojčice četvrtog razreda, koje su sa radošću dolazile i bile željne učenja ovih prelepih veština.

Po završetku svih aktivnosti, u organizaciji predsednice požarevačke podružnice Kola srpskih sestara, Jasmine Živković, kao i ostalih članica, polovinom novembra, postavljena je izložba dečjih radova tradicionalnog veza, produkta ovih radionica i posluženje. Učiteljice četvrtog razreda: Dragana Momčilović, Ivana Panić Elezović i Emina Ćirković, priredile su sa učenicima malu svečanost i priredbu u znak zahvalnosti za divnu  saradnju.

Nakon svečanosti koju je podržao i direktor škole, Zlatan Radovanović, roditelji, učenici i radnici škole, devojčicama su dodeljene knjige i šeširići, koje su jedan od produkata ovog dvonedeljnog  druženja.

Treba napomenuti da će Kolo srpskih sestara pomoći jednom učeniku četvrtog razreda u vidu udžbenika, finansija, pribora za školu, do kraja osmog razreda.

Škola i Kolo srpskih sestara su izrazili obostrano zadovoljstvo saradnjom i dogovorili nove aktivnosti u narednom periodu.