Otkrijmo Jastrebac

Osnovna škola „Brana Pavlović“ Konjuh, pod pokroviteljstvom Kancelarije za zaštitu životne sredine Grada Kruševca, organizovala je drugi po redu Eko kamp 2018. „Otkrijmo Jastrebac“ za učenike osamnaest osnovnih škola sa teritorije Kruševca.

Osnovna ideja projekta Eko kamp 2018.  „Otkrijmo Jastrebac“ je da našim najmlađima predstavimo naše bogatstvo, planinu Jastrebac a ovogodišnji domaćin i realizator projekta je Osnovna škola „Brana Pavlović“ Konjuh, na čelu sa autorom i koordinatorom projekta profesorom biologije Oliverom Kolarić.

Cilj projekta je motivisanje i aktivno uključivanje učenika uzrasta od 11 do 15 godina kruševačkih osnovnih škola u istraživanje biodiverziteta Jastrebca na terenu, interaktivno – edukativne radionice, naučno popularna predavanja, a sve u cilju podizanja ekološke svesti očuvanja unapređenja životne sredine i biodiverziteta Jastrebca.

Učenici su imali prilike da otkriju sve tajne Jastrebca: biljni i životinjski svet, planinske slapove, vrste koje žive u planinskim potocima, rasadnik Srbija šume, kako se sakupljaju plodovi i semena za rasadnik, kulturni i istorijski značaj Jastrebca…

Program je obuhvatio preko 300 učenika i osamnaest nastavnika ekokordinatora  iz kruševačkih škola.

Učenici su bili smešteni na Jastrebcu u vili Idili – Hotel Trajal i nisu snosili nikakve materijalne troškove o kojima se pobrinuo budžetski fond Grada Kruševca - Kancelarije za zaštitu životne sredine kao i sponzori, prijatelji eko kampa. 

Jedan od sponzora i prijatelj Eko kampa je izdavačka kuća Bigz, koja je svojim izdanjima i edukativnim panoima, obradovala osnovce i omogućila učenicima da nastave svoja istraživanja u svojim školama uz poklon praktikum iz prirodnih nauka.

Svakodnevna praksa pokazuje da je zajednički boravak dece u prirodi, važan u procesu socijalizacije i razvoja ličnosti deteta, jer deca svojim čulima mogu da osete prirodu, upoznaju floru i faunu, vežbaju snalaženje u prirodi, permanentno učeći, tako da ovakav način učenja predstavlja najbolju metodu za rad.

Ovakvom projektnom aktivnošću kod učenika se razvija istraživački i timski duh, međupredmetne kompetencije, digitalna pismenost, logičko i stvaralačko mišljenje kao i motivacija za svoj doprinos zaštiti životne sredine.

Tokom Eko kampa 2018. „Otkrijmo Jastrebac“ učenici su pratili pojave i procese u planinskom ekosistemu, jer vremenski period eko kampa (septembar i oktobar) obuhvata smenu vegetacije i sve promene u biodiverzitetu koje su učenici zabeležili i prikazali kroz multimedijalne sadržaje, panoe, literarne radove, likovne radove.

Radovi učenika su bili izloženi na izložbi i prikazani na manifestaciji Dan klimatskih promena krajem 2018. godine u Narodnom pozorištu Kruševac pred brojnom publikom.