Škole u Engleskoj decu uče o mentalnom zdravlju

Škole u Engleskoj se spremaju da ubace novi predmet koji se decu učiti kako da poboljšaju svoje mentalno zdravlje.

Učenici u Engleskoj već uče matematiku, nauku i istoriju, ali stotine škola se sprema da u tradicionalni sistem školovanja uključi novi predmet – “mindfulness”, koji će decu da uči kako da poboljšaju svoje mentalno zdravlje.

Britanska Vlada je saopštila da će u 370 engleskih škola, đaci raditi sa ekspertima kako bi naučili tehnike opuštanja, vežbe disanja i druge metode koje će im pomoći da “regulišu” svoje emocije.

Cilj programa je da uoči koji pristupi su najbolji za prilagođavanje mladih ljudi svetu neverovatno brzih promena. Iz Vlade navode da je ta studija, koja će trajati do 2021. godine, jedna od najvećih te vrste u svetu.

Britanski sekretar za obrazovanje Damijan Hinds rekao je da će deca od početka osnovne škole postepeno biti uvođena u pitanja mentalnog zdravlja, dobrobiti i sreće.

Inicijativa je pokrenuta nekoliko meseci nakon ankete koju je sproveo Nacionalni servis za zdravlje, a koja je utvrdila da jedno od osmoro dece u Engleskoj, između pet i 19 godina pati od nekog mentalnog poremećaja.

Svakog dana deca se bore sa pritiscima na raznim poljima, što može izazvati mnoge probleme. Kako ističu, nije cilj programa da se deca trenutno osete bolje već da se na taj način bolje “opreme” za kasniji život i nauče kako da se bore sa stresom.

Izvor: Bizlife.rs