PRODUŽEN RASPUST: Usvojena preporuka ministarstva školski raspust još nedelju dana zbog epidemije gripa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za još nedelju dana.

Vlada Srbije odlučila je danas da produži zimski raspust za osnovce i srednjoškolce još nedelju dana, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa gripa.

Raspust je produžen na predlog Ministarstva zdravlja, jer se očekuje da će produžetak raspusta značajno uticati na smanjenje obolevanja od gripa, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i rastući trend oboljenja sličnih gripu.

Prema podacima Instituta Batut, do sada je u Srbiji od gripa obolelo 104.687 pacijenata, a umrlo je 29 osoba pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, a da deca u uzrastu do 15 godina najčešće obolevaju od bolesti sličnih gripu.

"Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, hronične bolesti-dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, imamo dovoljno respiratora, dovoljno leka tamiflu", pojasnio je ministar.

Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godine, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi. 

Izvor i foto: novosti.rs