STO GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA U PRVOM SVETSKOM RATU

Odazvavši se konkursu ,,Dečjeg kulturnog centra Beograd” sa temom ,,Obeležavanje sto godina oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu”, učenici sedmog i osmog razreda OŠ ,,Danilo Kiš” odali su počast oslobodiocima Beograda.

Obeležavanjem sto godina oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, učenici sedmog i osmog razreda OŠ ,,Danilo Kiš” odali su počast oslobodiocima Beograda,  znamenitim ličnostima čiji su životi bili usmeravani ili sputavani ratom, kao i precima koji nisu dočekali kraj rata. Kao rezultat rada đaka i mentora u DKCB otišla su čak tri projekta i sva tri osvojila nagrade (jedna glavna nagrada, nagrada za video-prezentaciju i nagrada za najbolji istraživački rad).

Istraživanje, koje je započeto krajem 2018. godine, vodilo je učenike kroz istorijsku i umetničku literaturu, u posetu Akademiji 28, gde je prikazana predstava o poslednjim danima slikarke Nadežde Petrović, put rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića.

Učenici su obišli potom i Sajam knjiga, Univerzitetsku biblioteku, Zavičajno odeljenje Biblioteke grada Beograda. Traganje je završeno na Kalemegdanu ispred spomen-kosturnice palim u Velikom ratu.

Mentori su ovom izazovu pristupili kroz projektnu nastavu. Detaljno je razvijen plan projekta, zatim plan aktivnosti nastavnika i učenika.

Trajanje projekta bilo je ograničeno na mesec dana, a uspešnoj realizaciji projekata je doprinelo jasno uspostavljanje ciljeva, ishoda i preciznih zadataka projekta.

Učenici su ovom prilikom razvijali osećaj za timski istraživački rad, ispoljavali kreativnost, osećaj za negovanje tradicije, gradili proaktivni stav prema zajednici u kojoj žive.

Glavni ishod koji je doprineo uspešnosti  projekata je  da učenik uvažava nacionalne vrednosti i neguje srpsku kulturno-istorijsku baštinu.

Upoznavanje učenika sa našom istorijom, proširivanje znanja o književnicima koji su stvarali tokom Prvog svetskog rata, određivanje društveno-istorijske okosnice koja je značajna za oslobobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu i uspostavljanje korelacije sa filmom kao vrstom umetnosti bili su obrazovni zadaci ovog projekta.

Tom prilikom izvedena su tri ugledna časa:

1. Potomci precima

Predvođeni nastavnicama istorije Jelenom Kalezić i verske nastave Sanjom Stanišić, učenici 7/2 izveli su dirljivu predstavu ,,Potomci precima”, kojom su nas opomenuli da ne zaboravimo stradanja i ostanemo zahvalni precima za slobodu u kojoj živimo.

2. Književno-istorijski vodič kroz Beograd u Velikom ratu

Zajedno sa Jelenom Đurić, nastavnicom srpskog jezika, Natašom Ilić, nastavnicom biologije, Draganom Fidanov, nastavnicom muzičke kulture i Sofijom Ljubinković, nastavnicom likovne kulture, svoju malu književno-istorijsku i istraživačku avanturu učenici 8/2 uobličili su u vremensku liniju.  

3. Znamenite ličnosti srpske istorije iz doba Velikog rata

U korelaciji istorije, srpskog jezika i likovne kulture, nastavnice Marija Latinović, Ana Krunić i Sofija Ljubinković podstakle su učenike 7/3 da tragaju za znamenitim ličnostima srpske istorije iz doba Velikog rata.

Sva tri projekata su oblikovana u video-zapise koje možete pogledati u nastavku.

Jelena Đurić, Ana Krunić