Kneginja Nariškina

Roman o zabranjenoj ljubavi

Polovinom juna u Beogradu promovisan je roman Kneginja Nariškina spisateljice Milene Sekulić Odalović u izdanju BIGZ Publishing-a.

Prilikom promocije, urednica BIGZ-a Ksenija Milovanović je izjavila: „Dok smo pripremali rukopis romana Kneginja Nariškina, u njemu se izdvojilo toliko sprecifičnih i umetnički upečatljivih elemenata koji su nas podstakli na ideju da pokrenemo novu ediciju Euridika, koja će i ubuduće promovisati književna dela savremenih srpskih spisateljica.”

Analizirajući roman Ksenija je izjavila: „Radnja romana smeštena je u viktorijansko doba, a pred čitaoce se iznose večito aktuelne i vanvremenske teme, kao što su: nestalnost ljubavi, snaga vere, pogubnost greha i neizbežnost kazne. U središtu priče je odnos između troje ljudi i njihove sudbine, koje su u početku odvojene, da bi se kasnije nepovratno ispreplele. Glavnu junakinju odlikuje hrabrost, a ponekad i drskost da zenemari sve što društvo od nje očekuje i bori se za svoj put. Na tom putu ona uči da odbačenost pretvori u prihvatanje, a sažaljenje u zadivljenost. Boreći se sa demonima svoje prošlosti, uspeva da od učinjenih grešaka satka neponovljivo iskustvo, bez koga njen kasniji život ne bi bio potpun niti srećan.”

Recenzent Petar V. Arbutina o ovom delu je rekao: „Ovo je roman o dubokim tajnama i velikim zanosima. U nepredvidivim okolnostima i triler zapletu odnosa Ekatarine Nariškine i lorda Dankana prethodni životi i duboko skrivene tajne izlaze na površinu, oblikujući nova iskušenja, ali i vrednosti ljubavi za koju se vredi žrtvovati.  Onaj ko pobedi prošlost zaslužuje budućnost, a ljubav zaslužuje samo onaj ko se svim silama bori za nju. To je vrlina i životna kob junaka ovog romana. I jedno i drugo mogu pobediti samo ako pobede sebe i svet koji ih okružuje.”

Milena Sekulić Odalović, autorka romana, nije krila svoje emocije povodom izlaska svog prvenca i sa publikom podelila sledeće: „U očima druge dece, moje detinjstvo izledalo je drugačije i čudno, uljuljkano u čarobni svet knjige. Često bih ostavljala igre u kraju zbog zanimljivog zapleta knjige i nisam ni bila svesna uticaja koji pročitani redovi imaju na mene. I u svojim devojačkim godinama tražila sam romantične junake, dramatične obrte i duševne patnje. A onda se u tridesetim moj život promenio, našla sam svoju mirnu luku, a dramu stvarala u glavi, smišljajući u trenucima dokolice redove svog budućeg romana. To je trajalo dugo, godinama sam odlagala početak rada, tražeći izgovore. I sanjala o trenu kada će moj prvenac ugledati svetlost dana… Taj tren je došao. Svet devetnaestog veka, britansko kraljevstvo, svet titula i tradicije, nasuprot onome što junaci nose u sebi. Uzbudljivi kontrast između njihovih snova, sputanih života i krutih pravila po kojima su postupali činio se kao dobar okvir za priče o večnim temama, fatalnim ljubavima, porodičnim vezama i zastrašujućim tragovima zla. Proučavanje ljudskih naravi odvelo me je nepoznatim putem, te mi se tokom pisanja često činilo da moji likovi imaju zasebni život koji čezne da se ispolji na stranicama romana…Ovo je samo početak uzbudljivog puta. Ne znam kuda će me odvesti, ali jedva čekam nastavak avanture koju delim sa svojim čitaocima.” 

Preporučujemo da ovaj roman potražite u BIGZ-ovim knjižarama i upotpunite leto interesantnim štivom.