Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u školama

Osvrt na Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2019/2020. godini

Stručno uputstvo potpisao je ministar prosvete na Vidovdan 28. juna 2019. godine. U odnosu na prošlogodišnje, ovogodišnje ima nekoliko izmena.

Pozitivne izmene:

1. Ukoliko škola u svom sastavu ima i izdvojena odeljenja, odeljenja u jednom razredu formiraju se posebno na nivou matične škole, a posebno na nivou izdvojenog odeljenja.
2. Formiranje odeljenja prvog razreda osnovnih i srednjih škola vrši se kroz informacioni sistem eUpis.
3. Formiranje novih odeljenja u četvrtom i osmom razredu se ne preporučuje iz pedagoških razloga.
4. Kada u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom odeljenje čine učenici sa smetnjama koje se manifestuju istovremeno u nekoliko oblasti, usled čega se učenik suočava sa brojnim preprekama u zadovoljavanju osnovnih potreba i potrebna im je najkompleksnija podrška, odeljenje istog razreda ima do šest učenika.
5. Ako školska uprava ne odobri formiranje većeg broja odeljenja od propisanog stručnim uputstvom, škola se može ponovnim zahtevom obratiti Ministarstvu, Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, uz dostavljanje dodatnog objašnjenja.
6. Broj grupa drugog stranog jezika može biti veći od broja odeljenja, uz saglasnost školske uprave. (Važno za srednje škole koje upisuju učenike koji su učili različite strane jezike)
7. Ukinuta je odredba prošlogodišnjeg stručnog uputstva, po kojoj se učenik koji stiče obrazovanje ostvarivanjem IOP-a, a ima teškoće u učenju, i rizik od ranog napuštanja škole, prilikom formiranja odeljenja u zbiru ne računa kao 2 učenika.

Ostale izmene možete pročitati OVDE.

 

Izvor: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije